Jiří Vyvadil: Způsob, jakým Milan Chovanec deklasoval Andreje Babiše, neměl chybu

17.06.2016 15:40

Ještě před měsícem to vypadalo na nudu. Zatímco volby do krajů dopadnou podle schopností stávajících hejtmanů, tedy ve prospěch ČSSD, ohledně voleb do Poslanecké sněmovny bylo vcelku jasné, že střet lídrů Babiš (ANO) – Sobotka (ČSSD) musí zákonitě skončit vítězstvím Babiše a tedy jeho ANO, a to rozdílem 5-6%.

Jiří Vyvadil: Způsob, jakým Milan Chovanec deklasoval Andreje Babiše, neměl chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

O tomto výsledku nikdo rozumný nemohl pochybovat a  některé týdeníky jako např.  „Týden“ už brali tuto situaci jako fakt a jinak výborný novinář Petr Kolář avizoval premiérství Andreje Babiše jako jisté. Ovšem i jeho nekritické omámení Babišem nebralo na vědomí, že Babiš taky může být naprostý hňup, což se i následně ukázalo a tuto při prohrál.

Přesto platí, že Babiš má zkušenosti nemilosrdného oligarchy a je teflonový a bude zase útočit. Včera přislíbil 200 miliónů pro otáčivé jeviště v Českém Krumlově,

dnes zaútočil stylem Tomia Okamury na Angelu Merkelovou…

Tomu Bohuslav Sobotka čelit neumí. Naopak Chovanec by si Babiše uměl namazat na chleba.

Kauza šlachtovsko – prokurátorského puče a podílu oligarchy Babiše na ní  asi mnohé změnila.

Babišovi novináři se činí a Šlachta už je českým Cattanim. Že např. plukovník Martinec, bývalý šéf protikorupčního útvaru, jehož Šlachtova milenka Bradáčová zlikvidovala, byl mnohonásobně úspěšnější, neřeknou.

Čím více tekla hysterická slina na ústech Andreje, tím víc jsem osobně jen zíral. Je to vůbec příčetný člověk.

Přece musí vidět, že nemá naději se prosadit.

Nepochopil.

Přesto by byl schopen regenerace a ta by se mu neměla dovolit.

ČSSD by namísto Slávka Sobotky měla vyslat do klání s Babišem Milana Chovance.

A bude mít znovu premiéra.

Ty důvody a docela zásadní jsou minimálně tři a nebo vlastně čtyři.

Samozřejmě, že na prvním místě je styl, taktika a charakter důrazu vystupování.

Bohuslav Sobotka je jistě dokonalý úředník, měl by se stát doživotním generálním tajemníkem státní správy, nebo jak se to jmenuje, ale jako politik a premiér  má nulový dopad.

Může mluvit půl hodiny a jeho způsob mluvy je tak sterilní a emotivně neutrální, že po třetí větě každý vypíná.

Upínají se k němu samozřejmě pravdoláskařští novináři a chtějí v něm hledat cosi silného probruselského, proatlantického a protiruského, ale to je dnes v Evropě, ve světě, ale i v této zemi už jen negativem.

Havlističtí novináři chtějí zachránit onen svět z roku 1989, ale v ten věří už jen ti, kteří jsou na něm ekonomicky (novináři) a nostalgicky (asi tak 10% populace)  vázáni.

Svět se dramaticky mění. Trump, ale i Sanders v USA by zrušili NATO a proti militarismu bojuje i šéf britské Labour Party, španělští Podemos atd.

Evropa se z kolébky míru, pohody a harmonie stala  předpolím vojenského konfliktu s Ruskem a současné cvičení v Polsku o 25 tisících vojáků, které v každé chvíli, zejména omylem může skončit válečným konfliktem, který už nikdo nezastaví.

Trump chce NATO zrušit, Sobotka vítá průjezd vojáků USA jako symbol svobody…

Nechci být jízlivý, ale Trump na 65% má naději stát se americkým prezidentem. Prostě vystihuje potřebu světa  po změně, zato Sobotka má naději toliko na důstojné ukončení svého současného premiérování. 

A pak tu máme Evropskou unii.

Češi jsou podle většiny výzkumů nejkritičtějším evropským národem ve vztahu k této instituci. A v rámci V4 naprosto vedeme ve svém odporu k EU.

Za této situace je Milan Chovanec chvályhodně nepopulistický, ale zároveň nejrazantnější kritik EU ze všech ministrů této vlády. Neplácá nesmysly jako Babiš, který ničemu nerozumí a tu nasadí vojska NATO a jen vystřeluje věty, které už nikdo nebere vážně.

Chovanec uměl, jak proti uprchlíkům tvrdě vystoupit, ale zároveň nikdo z rozumných nepochyboval, že má věci pod kontrolou. A také má.

Není tu jeden uprchlík, není tu jediný teroristický útok.

Zatímco Slávek opakuje floskule o evropských hodnotách, o kterých si každý může myslet něco jiného (multikulutalismus, islamismus, vítání statisíců migrantů, tolerance  mešit…., bruselská byrokracie) a které v této zemi dráždí, ale normální české levicové voliče zvláště, Milan je racionální tvrdý a mluví, tak jak lidé cítí.

Zhruba a jemně řečeno: Evropskou unii  Merkelové či Junckerta fakt nikdo tady nechce.

Co ovšem nakonec vždy rozhoduje, je síla lídra. Slávek téměř dokonale připomíná svou šedivostí bývalého kancléře Rakouska Faymana. Dnes už tam není
Babiš si ležérně podává  ještě více hysterického Kalouska a Sobotku napůl ignoruje…

Těchto 14 dní ukázalo, že na Chovance nemá.

V uplynulém týdnu se ukázalo to nejdůležitější: Ani vlastněná média, ani miliardy  za určitých okolností nemusí být Babišovi nic platné.

Ale nejen to.

Ani Miloš Zeman se ve střetu Babiš – Chovanec nepostaví ani na jednu stranu.

Oba dva nechá bojovat proti sobě a v případě vítězství Chovance jej s klidem pověří jako předsedu vlády, což je v případě Sobotky značně nejisté.

Příští volby do Poslanecké sněmovny, a v tom má Babiš pravdu, budou bojem proti němu, proti oligarchii, politickému diletantismu, masivními střetu zájmu a aroganci…

Střet Chovanec – Babiš by nesmírně napomohl zprůhlednění celé politické scény.

Malé straničky by plakaly, ale boj by se soustředil na zásadní střet  ČSSD – ANO, jak jsme jej znali v minulosti při střetu Zeman – Klaus, Paroubek – Topolánek.

Téměř s jistotou by se nakumulovalo k oběma uskupením možná až 30 % hlasů a z malých stran by se osvědčily jen ty, pro kterých  je objednávka.

A ještě jednu poznámku: Chovancovi velmi prospívá, že proti němu bojuje Dienstbierovsko – Šabatovské křídlo v ČSSD, které společnost odmítá.

Takže si dovolím odhad:

Půjde-li o střet Chovanec(ČSSD) – Babiš (ANO) bude výsledek: 32% ku 28% ve prospěch ČSSD

Půjde-li  o střet Sobotka (ČSSD) -  Babiš (ANO) bude výsledek: 21% ku  25% ve prospěch ANO

A navíc se do Sněmovny dostane fůra hysterických  ministran.

No nic, času je dost.

A klíč má v rukou Bohuslav Sobotka.

Zodpovědný předseda strany musí totiž sám uvážit, zda není někdo lepší, kdo by protivníka porazil.  

A ten někdo je očividný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…