Josef Červinka: Ztrouchnivělý občanský soudní řád nelze napravovat protiústavními záplatami

25.04.2017 8:34

Občanský soudní řád byl za hluboké totality tehdejší poslaneckou sněmovnou schválen v r. 1963, nabyl právní účinnosti dnem 1.4.1964 a publikován ve sbírce zákonů pod číslem 99/1963 Sb. Od této doby byl mnohočetně novelizován k datu 8.8.2016 jak zákonnými dodatky, tak nálezy Ústavního soudu ČR.

Josef Červinka: Ztrouchnivělý občanský soudní řád nelze napravovat protiústavními záplatami
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Především chci poukázat na ustanovení § 156 odst.2 věta první o.s.ř., kde se stanoví,citace: Rozsudek se vyhlašuje zpravidla ihned po skončení jednání, které rozsudku předcházelo, není-li to možné, soud k vyhlášení rozsudku odročí jednání nejdéle na dobu deseti kalendářních dnů. A zde je zákonem dána zneužitelnost takové úpravy, když prvoinstanční soudy takřka stoprocentně po závěrečných řečech právního zástupce žalobce a právního zástupce obhájce bez řádného zdůvodnění odročují jednání stanovením lhůty, kdy vydají ve věci rozhodnutí. Takovým postupem je jednak zmařen  dopad závěrečných řečí a je pak v uvedené lhůtě spis „otevřen“ především pro ostatní soudce téhož soudu. Takto je zcela zmařena ústavní zásada o právu na jediného zákonného soudce a zásada o zákazu ovlivňování soudního procesu.

Z těchto důvodů je mimořádně důvodné napravit znění §156 odst.2 věta první o.s.ř. o taxativní důvody, ve kterých případech lze odročit jednání na vyhlášení rozsudku a tak zabránit možnosti projevu soudní libovůle.

Připomínám, že platy soudců jsou více jak dostatečné, takže lze důvodně požadovat, aby soudci každému projednávanému případu věnovali odpovídající úsilí. Je všeobecně známo, že v předrevolučním období, tedy za hlubokého socialismu, nebyl znám jediný případ, kdy soudce by mohl odročit jednání za účelem vyhlášení rozsudku, přičemž platy soudců zdaleka neodpovídaly náročnosti soudcovského poslání.

Autor je advokát a zakládající člen politické strany ODA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…