Josef Ježek: Dobrá zpráva

21.03.2018 10:04

Být poslem dobrých zpráv je jistě příjemné. Kdy by nechtěl občas takovou dobrou zprávu ostatním sdělit.

Josef Ježek: Dobrá zpráva
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Koncem minulého týdne jsme se v mediích dozvěděli, že projekt tzv. Česko-polské hřebenovky byl na třetí pokus schválen. Přeshraniční projekt Euroregionu Glacenzis, na kterém participuje i polská strana, byl konečně odsouhlasen. Podpora cca 80 milionů korun z evropských peněz tak umožní realizovat vizi, která má stát asi 95 milionů.

Projekt dvakrát neuspěl. Ten první byl totiž natolik megalomanský, že snad ani nemohl mít šanci. Jeho celkové náklady měly být více jak čtvrt miliardy, když jen 80 milionů byly náklady na rozhlednu na polské straně Kralického Sněžníku. Kvůli ochraně přírody se stavba měla budovat za pomoci vrtulníků. Já sám jsem byl tehdy velkým kritikem tohoto záměru. Měl jsem totiž pocit (zdá se že oprávněný), že tak velké peníze lze vynaložit smysluplněji. Na podruhé vyřadily projekt administrativní nedostatky. Marně se neříká, že do třetice… Tentokrát se povedlo.

Součástí tohoto ambiciózního projektu je vybudování 11 rozhleden na českém nebo polském území. Můžeme namítnou, jestli už snad těch rozhleden a vyhlídkových věží není trochu moc. Je pravdou, že v minulosti vyrostly některé i v místech, odkud toho není až tak moc vidět. Lokality, které byly vybrány do tohoto projektu však dávají jistou záruku, že tentokrát byla volba míst správná. Některé budou i velmi atraktivní, jako vyhlídková věž u Nowe Rudy, kde bude využito stávající těžební věže, která bude mít vyhlídku ve výšce 68 metrů. Součástí projektu je také zbudování dvou infocenter a mostu, který propojí v Neratově českou a polskou stranu.

Pro nás je radostné, že rozhledny se konečně dočká nejvyšší vrchol Orlických hor Velká Deštná. Stavbu za 4,1 milionu už chtěli deštenští zbudovat sami, když průtahy stále realizaci oddalovaly. Stejně tak konečně bude využit tubus bývalé větrné elektrárny na Šibeníku nad Novým Hrádkem, která tam již delší dobu stojí jako připomínka nerealizované větrné farmy. Olešnice v O.h. zbuduje novou vyhlídkovou věž na Faistově kopci. Rozhledny se také konečně dočká, ovšem na polské straně hranice, i nejvyšší vrcholek západní části Orlických hor, Vrchmezí. Investorem je partnerské město Sedloňova Duszniki-Zdrój. Stavba tak historicky naváže na vyhlídkovou věž, která byla postavena u tzv. Rübartschovy chaty, v tehdejším Prusku, nad dnešním Zielencem. Ta byla postavena už v roce 1882, různě upravována, aby její historie skončila spolu s požárem chaty v roce 1946. Její druhá varianta prý byla vysoká 28 metrů. Po vybudování pamětního pylonu na vrcholku hory a turistického odpočinkového místa, nákladem obce Sedloňov, zde vznikne další turistický cíl, který podpoří turistickou aktivitu v této části Orlických hor.

Realizace celého záměru, který počítá také s obnovou turistického značení hřebenové trasy (ta začíná na Sněžce a končí na Pradědu), jejíž součástí je i naše orlicko-horská hřebenovka, bude jistě nějakou chvíli trvat. Pro obce účastnící se na tomto projektu, to není lehká záležitost, zejména uvážíme-li, že celý projekt musí být předfinancován z vlastních prostředků. Až však bude celá akce realizována, dojde k obohacení atraktivních turistických cílů na obou stranách česko-polské hranice.

A naše Orlické hory se tak stanou ještě krásnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…