Josef Ježek: Marx mě netrestej

14.03.2016 13:58

My dříve narození si to ještě pamatujeme. Vídávali jsme je na tribunách prvomájových průvodů nebo stranických sjezdů, kde tvořily výzdobu čelní stěny.

Josef Ježek: Marx mě netrestej
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Takové podivné „trio escapados“, doplněné ještě většinou nápisem „Proletáři všech zemí, spojte se“. Dva krajní, vlasatí a vousatí, poněkud připomínající divé lesní muže a nebo Rýbrcoula a mezi nimi jeden holohlavý, zato s kozí bradkou. Zatímco u prvních dvou se zdálo, že nemají na holiče, u toho prostředního by byl zbytečný – hlava jako koleno! Už vám svítá, jaká je tajenka téhle luštěnky?

Ten plešatý byl Vladimír Uljanov, tak řečený Lenin, kterého Němci na konci první války převezli ze švýcarského exilu do Ruska, aby tam zorganizoval komplot, později nazvaný Říjnová revoluce. Ten napravo byl  Fridrich Engels, syn německého textilního továrníka a ten vlevo Karel Marx, pocházející z původně židovské rabínské rodiny z Trevíru. Svatá trojice učení, kterému se později začalo říkat marxismus-leninismus. Ti dva společně napsali desatero třídního boje Komunistický manifest a později také své stěžejní dílo Kapitál. Přestože někteří tento tlustospis označovali spíše za strašidelný gotický román, pro komunisty to byly základní noty jejich děsivé symfonie.

Strašidlo marxismu, i po tolika létech od svého vzniku, obchází tento svět. V poslední době stále intenzivněji. Působení socialistických vlád je pro něj živnou půdou. Ač by se řeklo, že levicové myšlenky otců zakladatelů, z počátku průmyslové revoluce, musí být v období revoluce internetových technologií dávno mrtvé, není tomu tak. Snaha všechno řídit, všechny ovládat, vstupovat do svobodného jednání svobodných občanů, manipulovat s nimi a nařizovat jim, jak se mají chovat a jak mají žít, je stále intenzivnější. To je bohužel základní premisa i naší současné vlády. Všechny a všechno mít pod kontrolou. Poslední příklad.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová – Tomínová na podnět ombudsmanky Anny Šabatové (už tato dvojkombinace dává tušit, že se schyluje k průšvihu) spouští projekt „22% k rovnosti“. O co se jedná? Celkem 16 zaměstnanců inspekce práce bude vyčleněno, aby v soukromých firmách kontrolovali platovou rovnost mužů a žen. Pokud máte v tuto chvíli pocit, že vás šálí zrak při čtení těchto řádků, tak vězte, že nešálí.  Ona totiž soudružka Marksová, jako bojovnice za rovná práva žen, ve společnosti Gender Studies začínala a jaksi jí to nějak zůstalo. A přestože je autorkou knihy  Rodina a práce – jak je sladit a nezbláznit se, zdá se, že v jejím případě tento návod nezabral. Jo, čím sud jednou načichne, to už z něj nedostaneš, říkají vinaři.

Celá tahle kampaň bude trvat pět let, už příští rok bude hlavní prioritou úřadu a – teď seďte pevně - bude stát 67 milionů (!!!) korun. Placeno z Evropského sociálního fondu. Tak sehnat 20 milionů na Klokánky, to bylo paní ministryni zatěžko. Ale vyhodit skoro sedmdesát „míčů“ z okna, to jí jde, že? Může mi někdo říci, jak státní úředník, který v životě nepodnikal a nemá o tom zbla ponětí, může vykládat podnikateli, který musí uživit své zaměstnance, sebe a ještě vytvářet zisk pro rozvoj firmy, jakým způsobem má personálně a mzdově řídit firmu? To snad ví jen paní Marksová.

Podobných výstřelů z mlhy je v poslední době čím dál více. Ministryně Valachová má svojí inkluzi, Babiš svojí elektronickou evidenci tržeb a ministr Brabec (někdo mu také říká Brabenec, asi podle známého Ferdy Brabence - práce všeho druhu) přichází s geniálním nápadem ohledně černých skládek. Až zjistíte, že vám na váš pozemek někdo vysypal nějaký nepořádek, jste v maléru. Budete muset dokladovat, že vám nepatří a nebo na vlastní náklady provést jeho likvidaci. Jinak úředník a pokuta! Nějaká presumpce neviny, že by snad někdo něco dokazoval vám? Na to zapomeňte!

Moje babička vždycky říkala, když provedla nebo řekla něco, co se jí zdálo jaksi přes čáru: Pánbůh mě netrestej. Pak jakýsi televizní bavič použil v nějakém skeči tuhle variantu pro ateisty: Marx mě netrestej.

Marx nás zatím ještě netrestá. Marksová ale určitě!

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…