Josef Ježek: Není pivo jako pivo

10.02.2020 18:28

Určitě tu scénu z onoho populárního filmu znáte. Na sál při vesnické tancovačce přichází agronom Jaromír, v podání herce Oldřicha Vlacha, zmáčený od hlavy až k patě a celý rozčilený říká: „Chlapi, nelejte to pivo z okna, podívejte se jak vypadám“. To je realita ve filmu Vesničko má, středisková.

Josef Ježek: Není pivo jako pivo
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek


Realita České republiky od 1.5.2020.

Úprava sazeb DPH na točené pivo:

Točené pivo alko i nealko v provozovně ( s jídlem či bez)   10%
Nealko pivo z plechovky, lahve nalité do skleničky v provozovně  10%
Točené nealko pivo načepované do džbánu a odnesené    15%
Točené nealko pivo do kelímku (vratný, nevratný) u stánku bez zázemí  15%
Nealko pivo v plechovce, v lahvi bez služeb      15%
Točené alko pivo načepované do džbánu a odnesené    21%
Točené alko pivo do kelímku (vratný, nevratný) u stánku bez zázemí  21%
Alko pivo v plechovce, v lahvi bez služeb      21%
Alko pivo z plechovky , lahve nalité do skleničky v provozovně  21%

Člověk obdařený normálním selským rozumem na to kouká jako blázen a napadne ho jediné: Který idiot či idioti mohl tento nesmysl vymyslet? Odpověď je celkem snadná. Úředníci na ministerstvu financí! Ač Piráti nejsou šálkem mého čaje, musím dát v tomto případě za pravdu jejich představiteli, poslanci Mikuláši Ferjenčíkovi: „Tak dlouho narovnávala tato vláda podnikatelské prostředí, až restaurace z točeného piva platí DPH 10% a stánek naproti 21%. Tým profíků, fakt!“

A reakce paní ministryně?  V článku, ve kterém tyto nesmyslné sazby nijak nerozporuje, spíše obhajuje (no bodejť by ne, když ta blbost se zrodila na jejím ministerstvu) napsala, že tabulka je „ účelovou kombinací různých druhů nápojů konzumovaných v různém prostředí, a to včetně extrémních modelových příkladů, které se v praxi reálně nedějí“. A jako extrémní případ uvádí nealkoholické pivo natočené do džbánku a odnesené z provozovny. Nevím, co je na tomto příkladu extrémního, když si dojdu se džbánkem do restaurace kde čepují birel a po natočení si ho odnesu domů. Extrémní by snad bylo, kdyby si pro něj přišel extremista. A extrémní na tom je, že za něj zaplatím o 5 % více.

Paní ministryně se nás snaží přesvědčit, že v zásadě jde pouze o dvě sazby DPH. 10%  - když pivo točené zkonzumuji přímo v restauraci a 21% - když pivo balené a točené zkonzumuji za jejími dveřmi. Do té druhé sazby však spadá i pivo natočené ve stánku na fotbale a tam též zkonzumované, protože stánek „nenaplňuje podstatu restaurační služby“. Tam se asi poskytují služby Armády spásy.

Jo a ještě jeden oblíbený argument použila. Takhle nám to nařizuje Evropská unie! To by mne snad až tolik neudivilo, tam se totiž rodí blbosti na běžícím pásu.

Pokud by se snad v této době točil remake onoho v úvodu uvedeného filmu, tak by v něm hospodský čepující pivo pronesl tuto větu: „Chlapi, nelejte to pivo z okna, nevím, jak ho mám účtovat“! Alespoň tak to komentují na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…