Josef Zdobinský: Dolnolužičtí Srbové bojují za své školství. Pomáhají i Češi

21.03.2017 11:52

V Dolní Lužici se bouří západoslovanský nárůdek proti záměru braniborského ministra školství Basskeho. Jeho nejnovější nápad s dolnolužickým školstvím zní totiž tak, že výuka Lužických Srbů v Braniborsku bude pouze ve třídách s dvanácti a více žáky. To by ovšem pro nejmenší západoslovanský národ a jeho školství znamenalo doslova smrtící ránu.

Josef Zdobinský: Dolnolužičtí Srbové bojují za své školství. Pomáhají i Češi
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační fotografie

Ze sedmadvaceti dolnolužických škol, na kterých se dolnolužická srbština vyučuje, by tak fakticky zbyla pouze jediná. To se samozřejmě Srbům v Dolní Lužici nelíbí, a tak přišli s peticí. V ní poukazují na fakt, že s navrhovaným počtem 12 dětí ve skupině a výuce pro tři ročníky najednou by už výuka v Dolní Lužici ani nemohla fungovat. Srbům v Braniborsku se rovněž nelíbí ani krácení počtu hodin s lužickosrbskou výukou, což výrazně snižuje nabízenou kvalitu výuky.

V petici, kterou předložilo Jazykovědné centrum WITAJ v Chotěbuzi, rovněž aktivisté upozorňují na citát z braniborské ústavy, čl. 25. "Lužičtí Srbové mají právo na zachování a podporu lužickosrbského jazyka a kultury ve veřejném životě a poskytování mateřštiny ve školách a školkách." Zároveň připomínají i §5 Braniborského školského zákona o tom, že žáci a žákyně na lužickosrbském sídelním území mají právo se učit lužickou srbštinu a lužickosrbsky se učit v určených předmětech.

V Česku se petice chopila organizace Společnost přátel Lužice, která se o Lužické Srby dlouhodobě zajímá. Její členové posbírali několik desítek podpisů do petičních archů, které minulý týden předali zástupcům Domowiny. Několik podpisových archů bude Srbům do Lužice dovezeno ještě v příštím týdnu. Petici podepsal například i sociálnědemokratický senátor a historik Jaromír Jermář. Podle nejnovějších údajů SPL tvoří české podpisy kolem deseti procent všech nasbíraných podpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla