Karel Hvížďala: O nepovedeném výroku Miloše Zemana

10.03.2014 21:39

Prezident Miloš Zeman skoro přesně na den, kdy pobýval ve svém úřadě jeden rok, prohlásil: „Česká republika by si neměla hrát na velmoc a měla by myslet na svých 630 tisíc nezaměstnaných… Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv.“

Karel Hvížďala: O nepovedeném výroku Miloše Zemana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Při diskusi s občany v Hradčanech

Jinými slovy pan prezident říká, že politika, jako správa věcí veřejných, do které nutně patří i ochrana základních práv a svobod, je méně důležitá než ekonomika. Taková myšlenka vykazuje jisté nepřesnosti. 

Budeme-li spekulovat, můžeme si snad dovolit říci, že podobné úvahy zřejmě vyplývají z toho, na což již delší dobu upozorňuje právní filozof Jiří Přibáň, že my si stát spojujeme jen s nějakým teritoriem, na němž se národ cítí bezpečně. Jenže stát je především politická organizace, ve které vládne svrchovaná moc. 

Jinými slovy moderní stát je především stát právní, neboli ústavní. Myšlenka moderní státnosti je založena na tom, že stát může fungovat jen skrze zákony. A je-li součástí naší ústavy i Listina práv a svobod, musíme ji ctít, dodržovat a hájit nejen na svém území, a jen takovými postoji se právě jako stát střední velikosti můžeme cítit bezpečněji v rámci nějaké většího celku, který nás díky tomu může brát vážně. 

Nerespektujeme-li pravidla jako menší stát a budeme-li se chovat sobecky a utilitárně, bude se k nám chovat sobecky i společenství, kam se cítíme být příslušní, což nás může ohrozit mnohem víc než kdejaký větší stát či velmoc, které nejsou tak závislé na pomoci druhých. 

Respekt k malým státům je založen především na jejich respektu ke společným pravidlům a hodnotám. Proto v posledních pětadvaceti letech naše republika požívala největší respekt v zahraniční politice za prezidentování Václava Havla, jehož autorita vyplývala právě z prosazování politiky ochrany lidských práv nejen doma, ale na celém světě. 

Byl to přece právě on, kdo přivedl na mezinárodní scénu dalajlámu a z otázky Tibetu učinil veřejně diskutovaný problém. Naše obchodní vztahy to nikdy dlouhodobě nenarušilo, jako přijetí dalajlámy v Bílém době v minulých dnech nenarušilo obchodní vztahy mezi Čínou a Spojenými státy. 

Nebudeme-li respektovat jako stát pravidla Evropské unie, kde se politika definuje jako politika práv, svobod a demokratických procedur, sociální spravedlnosti a vzájemné solidarity, ohrožujeme nejen 630 tisíc našich nezaměstnaných, ale budoucnost celých deseti milionů občanů naší země. 

Zemanův výrok lze tedy při troše shovívavosti označit pouze za nepovedený bonmot. V horším případě by nás taková politika mohla zase vzdalovat od Evropské unie a přibližovat k zemím, kde se střílí ostrými do protestujících občanů.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…