Karel Januška: Dodržování zákona

04.12.2015 19:56

Kostra Občanského soudního řádu platí od roku 1963. Totalitní právní odborníci si soudní řád upravili podle svých potřeb.

Karel Januška: Dodržování zákona
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zbavili se jednoho ze základních principů (důkazu opaku), který potvrzuje pravdivost hypotézy. V soudním řádu, který platil za Rakouska, byl tento princip definován souřadným souvětím: „ Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu.“ 

Z této jasné formulace, která soudcům přikazuje, aby každý výrok zkontrolovali pravdivostí, vyrobili toto: „Skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, jež připouští důkaz opaku, má soud za prokázánu, pokud v řízení nevyšel najevo opak.“ (§ 133 o.s.ř.)

Místo jasné formulace „Důkaz opaku je dovolen“, vložili formulaci „má se za prokázané“.  „Skutky“ nahradili „skutečností“. Tím umožnil vynášet nepravdivé výroky. S klidem rozhodnou, že žalobce sice měl u soudu úspěch, ale soudní poplatky žalovaná strana platit nemusí. Mám pocit, že ve starém soudním pořádku bylo zakotveno, že výrok o nákladech byl součástí soudního řádu, pokud žalobce uspěl.

Dokud zákonodárci nepřinutí soudce, aby respektovali znění Ústavy a Listiny práv, nelze očekávat, že se něco v soudnictví zlepší.

Soudci by se nikdy neměli opírat o pravidla, která určují soudní pořádek. Lékaři také neléčí podle nemocničního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…