Karel Pacner: „Teta z Vysočiny“ lídrem ODS? Proč ne

17.08.2013 7:33

Někteří občanští demokraté mluvili o Miroslavě Němcové trochu s úšklebkem jako „teta z Vysočiny“. Avšak právě tahle „teta“ v těchto krušných chvílích pro ODS dokáže jako jediná z celého vedení mluvit jasně, stručně a také tvrdě.

Karel Pacner: „Teta z Vysočiny“ lídrem ODS? Proč ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Umí se postavit prezidentu Miloši Zemanovi, stejně jako exprezidentu a zakladateli ODS Václavu Klausovi. Není proto divu, že ji spolustraníci, kteří pořád vzhlížejí ke Klausovi, bez ohledu na to, že ztratil kredit, jako je spasiteli, nemají rádi. O vyznavačích Zemana nemluvě.

Němcová měla být premiérkou koaličního uskupení číslo dvě. Tento záměr padl po zradě několika poslanců a nejspíš by se neuskutečnil ani z vůle prezidenta.

Nicméně tím přestala být „tetou z Vysočiny“, která stojí v pozadí a občas něco podotkne, což nikoho nevzruší. Teď se z ní rodí přirozený lídr, kterého ODS potřebuje. Má všechny nezbytné přednosti – nepatří do žádné skupiny „kluků a holek, co spolu mluví“ a v minulosti se ničím neušpinila, neměla pletky s některým z kmotrů. Vůdcové vyrůstají z lidí, kteří dosud své vůdcovské schopnosti neprojevili, právě v těch nejkrizovějších dobách – a proto začíná hvězda Němcové stoupat.

Neobyčejně ambiciózní první místopředseda ODS Martin Kuba, který stranu nyní vede, si však nechce vzít žezlo z ruky. S poukazem na to, že při posledním kongresu ODS Němcová neuspěla ve volbách o post prvního místopředsedy, zatímco on ano, se nechal slyšet: „Osobní ambice by v tuto chvíli měly ustoupit stranou ve prospěch dobrého výsledku.“

To je pravda. Avšak Kuba nesmí zapomínat, že si všichni dobře pamatujeme na jeho spojenectví s jihočeským kmotrem Pavlem Dlouhým, známým jako „kníže z Hluboké“. Politik, na jehož jménu skví sebemenší skvrna z minulosti, by neměl pomýšlet na vrcholný post. Jedině kdyby si to roky tvrdě odpracoval a všem bylo jasné, že starý hřích dávno smazal – a to v tomto případě neukázal.

Očista ODS od politických šejdířů a podnikatelů tyjících ze stranických styků, kterou poněkud neobratně zahájil Petr Nečas, se protáhne na roky. Je proto přirozené, že pražské vedení chce dohlédnout na to, aby do kandidátek na poslance v jednotlivých krajích tyhle pijavice nepronikly. Ovšem nelze to dělat direktivně, ale na základě vzájemné dohody.

Němcová je dnes zřejmě jediný člověk, který by mohl vyvést ODS z hluboké krize. Nicméně bez spolehlivých a čistých spolupracovníků to nedokáže. Zřejmě na to budou mít celé čtyřleté volební období.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.