Karel Světnička: Je justice Kalouskova? Jde jen o podivné náhody?

01.09.2012 16:24

V poslední době je v soukolí mašinerie justice, placené Kalouskem, několik osob s nějakými hodně blízkými vazbami a hlavně zájmy tohoto dočasně bývalého bratra. Jde o poslance Ratha, nedávného poslance Wolfa a také nedávného prezidenta NKÚ Dohnala.

Karel Světnička: Je justice Kalouskova? Jde jen o podivné náhody?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Rath byl silným kritikem Kalouska (bez posuzování oprávněnosti kritiky). Za ne zrovna transparentních postupů je vyšetřován v souvislosti se 7 miliony Kč nalezenými v krabici. Napřed měl dlouhou nejtvrdší vazbu, pak po něm soud chce kauci 14 milionů. Lze věřit, sice s pochybnostmi, že to není proto, aby nehlasoval ve Sněmovně.

Někdejší poslanec Wolf vykázal státu (tedy všem daňovým poplatníkům) náklady na svůj výzkum ve výši  z 10 milionů Kč. Kontroloři NKÚ objevili, že se ve skutečnosti o žádný výzkum nejednalo. Wolf jen pomocí Ctrl+C a Ctrl+V materiál okopíroval z internetu. Jeho čin byl jednoznačně prokázán (Rathovi úplatek dosud neprokázán), přesto mohl dál být na svobodě. Ve vazbě jej nikdo nedržel. Nemusel skládat kauci žádnou a ani majetek mu nikdo nezajistil. Mohl dál vykonávat funkci poslance a tím pádem, ač z opozice, podpořit vládu s ministrem Kalouskem na financích.

O Wolfově trestném činu věděl několik let František Dohnal – tehdy prezident NKÚ. Z blíže neznámých důvodů  jej Sněmovně do funkce navrhl Kalousek, tehdy bratr. Příčinu jeho návrhu, jak přišel na jméno Dohnal, nejde u lidovců najít. Ani třeba jen to, že jeho jméno bylo ve skleněné kouli nebo kávové sedlině. Dohnal o Wolfovi přes 2 roky mlčel, i když měl oznamovací povinnost podle trestního řádu. Bylo na něj v té věcí podáno trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby. Ač je skutek prokázán, záhadně se nešetří a některé dokumenty se ztratily. Státnímu zastupitelství to nevadí. Naopak když byl Dohnal odsouzen, že bránil kontrole, tak navíc obdržel 650 tisíc Kč. Právní důvod k tomu nebyl – jde o neoprávněné obohacení. Dostal to od Kolegia NKÚ, kde sedí bývalý Kalouskův revizor Neuvirt – podnět na jeho prokázanou trestnou činnost také nikdo nešetří (černé jízdy služebním autem). Naopak Kalousek údajně chtěl, aby byl tento výlupek dokonce prezidentem NKÚ.

Zatím nikdo trestně nešetřil neúčelnost a nehospodárnost mnoha milionů za nájem a další zbytečné náklady za Dohnalovy vlády. Teď jen v pondělí v 10 hodin bude další pokračování soudního ping pongu k Dohnalově užívání dvou bytů souběžně. Co ostatní milióny? Tady je jiný metr, než u hlasováním spřízněného Wolfa nebo dokonce politického nepřítele Ratha.

Ke Kalouskově nadržování sestře Parkanové v souvislosti s letouny CASA bylo toho napsáno dost.

Kolik že to půjde ze státního rozpočtu od Kalouska na jednotlivé složky justice a policie………?

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…