Karel Světnička: Poslední srpnová půlnoc – start konce Babišovy politické kariéry?

02.09.2014 16:47

Popularita nové politické „protikorupční“ hvězdy může zhasnout. Zkušenosti z našeho i světového byznysu zdaleka nestačí na obyčejné české mazané staré totalitní struktury či jejich arogantní nepostradatelné všehoschopné potomky. Po vzoru Kafkova Procesu si s Babišem vytřeli…však víme co. Lze snad jen doufat, že se nejedná o miliardový politický poker s důvěrou voličů.

Karel Světnička: Poslední srpnová půlnoc – start konce Babišovy politické kariéry?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Objevily se mnohé nezákonnosti. Jak podle trestního, tak i přestupkového zákona. Posledními publikovanými například jsou ty kolem nejvyššího vedení celníků. Třeba uplácení ředitele celníků generála Novotného zlatými slitky za přednostní přidělování veřejných zakázek bez výběrových řízení. Kryli jej v tom i jeho další podřízení z Generálního ředitelství cel. GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) prostřednictvím svého soudruha Frýby to v rozporu se zákony pokryl také – prý toto uplácení je v pořádku. Nejenže nezasáhli podnětem, aby Novotný i další zúčastnění byli zbaveni vlivu a postaveni mimo službu, jak mají ze zákona povinnost. Záhadně přehlédli (možná po vzoru jejich dočasně bývalého soudruha Putina, jehož vojáci přehlédli, že jsou omylem hluboko na Ukrajině), že nejenže měli sledovat, že jde o trestnou činnost vzetí „zlatého“ úplatku za přidělení veřejné zakázky, ale také měli Novotného nadřízenému postoupit ke kázeňskému řízení pro porušení §45 zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů:  „§ 45 Základní povinnosti příslušníka odst.(1) Příslušník je povinen ..... písm. b) .... a v souvislosti s výkonem služby nepřijímat dary nebo jiné výhody,“ – Šlo opravdu o soudružský omyl soudruhů v GIBS nebo i oni v souvislosti s výkonem služby přijímali dary či jiné výhody? Z miliard ztracených díky vedení celníků, mohlo na jakékoli účely zbýt hodně.

To byl jeden z posledních případů. Stačí ale připomenout výtržnictví a rušení nočního klidu, když se v celnickém školicím středisku v Jílovišti v noci z 20. na 21. 9. 2012 většina celnických špiček totálně společensky unavila… jako prasata. Pro připomenutí - v té době byla na celém území ČR tvrdá prohibice kvůli mrtvým z metylalkoholu. Asi vedení celníků vědělo, které lihoviny metylalkohol neobsahují. A asi se tak oslavovalo vytlačení nekalé konkurence z černého trhu s lihem, čehož se mělo dosáhnout zařazením metylalkoholu do podloudných řetězců obchodování s destiláty. GIBS  záhadně nic nešetřilo, přestože vedle výtržnictví a rušení nočního klidu, bylo by na místě i šetření trestného činu – maření úkonu úřední osoby z nedbalosti. Kdo tam byl a co se tam dělo ví nejlépe samostatná inspekce celníků, která měla GIBS podnět i se jmény zúčastněných postoupit... ale dodnes to nikdo nechce?

Ti z celnických důstojníků, kteří jsou aspoň v rámci možností morálně konzistentní a  věrni přísaze, jsou systematickou šikanou vytlačováni z funkcí. Například pomocí různých administrativních podvodů, vydávání falešných rádoby dokumentů, či zadáváním odborné práce, ke které nemají kvalifikaci s následným pronásledováním za neplnění zadaných úkolů. Jakoby špičky buď věděly, že soudní cesty jsou zdlouhavé a zatím se vše promlčí nebo „uklidí“, nebo taky tuší, že i na některé soudce se pamatovalo s nějakým mini podílem ze ztracených miliard.

O poslední srpnové půlnoci končí ve funkci generálního ředitele celníků brigádní generál Pavel Novotný. Jde do civilu. Všechny přestupky i trestná činnost byly vyšetřujícími orgány i jeho nadřízenými přikryty a protože nebyl zbavený hodnosti ani postavený mimo službu, tak má nárok na výsluhy. Díky různým odměnám „za“ skoro 40 mrtvých z metylalkoholu či dalších osleplých, může taková výsluha vystoupat až do závratné výše mnoha desítek tisíc korun měsíčně. Až by to mohlo vypadat, jakoby ti mrtví museli umřít proto, aby se jim nemusely vyplácet důchody či jiné sociální náležitosti a tak zbylo na desítky tisíc výsluhy jejich soudruha Novotného a podobných. Jen ministr Babiš, když si uvědomí, že je jediným nadřízeným brigádního generála Novotného, má právo do půlnoci jeho postavením mimo službu zajistit, že „výsluhy za mnoho mrtvých“ třeba nebudou. Zákonné podmínky pro takové opatření jsou splněny. Stačí se jen Novotného klaky nebát. Určitě Novotný se svými podílníky nemají z totalitní minulosti materiály, kterými Babiše „drží v hrsti“. Třeba z nějakého zákroku při překračování komunistické hranice. Zapomíná se totiž, že celníci jako bývalá složka Federálního ministerstva zahraničního obchodu (FMZO) po roce 1989 neprošli vůbec žádnou reálnou očistou, postupně se nám přeměnili na represivní složku bez účelné kontroly a s velmi rozsáhlými pravomocemi a přitom tu na nejvyšších postech najdeme totalitní nomenklaturní kádry nebo spolupracovníky StB. Věřme, že ani ti na Babiše nic nemají.

Na jedné straně je sice ministr Babiš Novotného jediným nadřízeným s právem zasáhnout, abychom z našich daní nemuseli vyplácet doživotní apanáž odměnu mnoha desítek tisíc za mrtvé – otrávené metylalkoholem. Na straně druhé je ale také ministrem financí, který má právo navrhovat výše různých daní – třeba i proto, aby bylo na výsluhu pro Novotného. A takových, jako je Novotný, už platíme celkem dost. Schválně – sledujme, kde se nám nakonec nepostradatelný Novotný vyvrbí a bude pumpovat naše daně. Aby to nebylo ve šlépějích jeho taktéž odejitého předchůdce Richtra na Licenční správě MPO či v podobné trafice.

Andreji Babišovi a jeho hnutí dali občané důvěru ve volbách pro (jím tvrzený) jeho boj s korupcí, podvody a další hospodářskou trestnou činností. Takže do poslední srpnové půlnoci může ukázat, do jaké míry to myslel vážně, že nešlo pouze o tradiční divadélko pro veřejnost, které bylo předem domluvené s opozicí, zvláště s výrazným předchůdcem na ministerstvu financí Kalouskem – „dočasně bývalý bratře, co jsme si, to jsme si…já podržím Tvoje věrné a Ty pak zase moje“.

Když Babiš uplatní svá zákonná práva, tak nemá co ztratit – nikdo ho nemá za co zažalovat či popohánět. V opačném případě mu to opozice, která si ostatně Novotného sama na post dosadila i voliči spočítají u nejbližších voleb! A ty už jsou přibližně za měsíc! Těžko lze totiž očekávat, že by voliči byli hlupáci a nereagovali by na Babišův souhlas s doživotním placením desítek tisíc za své mrtvé či zmrzačené sousedy. Navíc jen a jen z jejich daní, vybíraných právě Babišem.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…