Karel Vorlíček: Jednobarevná debata o stavebních předpisech

20.01.2015 16:41

V tisku neustále čteme o problematice Pražských stavebních předpisů a o tom, jaký ve městě bude chaos v pražské výstavbě. Novináři neustále píší o tom, že zrušení těchto předpisů bude mít vliv na výstavbu ve městě, že vznikne v Praze chaos a Prahu zaplaví billboardy.

Karel Vorlíček: Jednobarevná debata o stavebních předpisech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Nicméně, pokud si kdokoli pečlivě prostuduje informace, které Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo, tak zjistíte, že chaos v Praze určitě nezavládne, protože ministerstvo pro místní rozvoj současně v usnesení o stavebních předpisech stanovilo, že pozastavuje platnost Pražských stavebních předpisů vyjma paragrafu 85, který se vztahuje k stavebním předpisům, které byly platné do roku 2014. Tudíž existuje přechodné ustanovení, které zabrání nekontrolovatelné výstavbě.    Co je ovšem zarážející, je fakt, že dle informací, které prosakují na povrch, Ministerstvo pro místní rozvoj už v lednu minulého roku upozornilo na potřebu notifikace celého dokumenty u Evropské komise. Nejde tedy o argument, který by spadl z nebe teprve nedávno a ani si jej na Ministerstvu pro místní rozvoj nikdo nevynutil. Je to fakt, se kterým město úmyslně nechtělo pracovat a přehlíželo jej. Přitom je Ministerstvo pro místní rozvoj nadřazeným orgánem ve věci výstavby pro hl. m. Prahu. Tzn., že město by se jeho pokyny mělo řídit. Jak je tedy možné, že Praha potažmo IPR, či spíše pan architekt Hnilička, dlouhodobě tento fakt přehlížela? Nenesou tedy za zpackaný proces přijetí stavebních předpisů odpovědnost zejména jeho tvůrci?

Podle mě by se někdo měl začít ptát na to, kolik IPR platí všem externím spolupracovníkům? Kolik ze stávajících patentů za obnovení Pražských stavebních předpisů z řad architektů dostává finanční prostředky z městem zřizované organizace? Kolik peněz vlastně zpackaná příprava Pražských stavebních předpisů stála? Kolik finančních prostředků IPR potažmo město vyplatilo panu Hniličkovi, či jeho architektonické kanceláří? Kdo je vlastně dnes odpovědný za práci, která po roce skončila v kanále?  

Poslední, ale pro mě velice důležité konstatování, je fakt, že v rozjitřené debatě nemůžeme na spor hledět pouze černobílou optikou. Hodní architekti, hodný Hudeček versus zlé Ministerstvo pro místní rozvoj, zlé vedení Prahy. Developeři, kteří se schovali za tvůrce stavebních předpisů by na zrušeném dokumentu vydělali obrovské peníze. Výšková výstavba, zrušení povinnosti stavět podzemní garáže v centru města či užší obvodové stěny a nižší stropy. Všechna tato ustanovení by měla významný efekt na snížení ceny výstavby pro developery, ale pochybuji, že by se tyto výrazné úlevy projevily do konečné ceny nemovitostí. Tzn., není jen špatný provozovatel billboardů. Komora architektů není nic jiného než profesní sdružení hájící zájmy svých členů stejně tak, jak to činní komora exekutorů nebo komora sdružující advokáty. Proč ti samí architekti, kteří dnes bojují za „lepší“ Prahu nebojovali vůči nesmyslné zástavbě Trojmezí, výškové zástavbě na sídlištích Prahy 13 nebo likvidaci zeleně na úkor nesmyslných krabic a podivných staveb po celé Praze? Nemohli protestovat, protože je živily právě tyto obludné projekty? Bojovali vůbec za lepší tvář Prahy nebo jen stáhli ocas před svými chlebodárci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…