Karol Hrádela: Násilníci a zloději byli vždy. Jejich zločinům se nedá zcela zabránit

14.01.2016 19:25

Plně souhlasím s paní komisařkou, kriminalita byla vždy. Jenom by mělo být řečeno vše a nemělo by se nic zamlčovat a zejména ne to, co dále uvádím...

Karol Hrádela: Násilníci a zloději byli vždy. Jejich zločinům se nedá zcela zabránit
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Šéfka evropské diplomacie Federika Mogheriniová v pondělí řekla, že by politici neměli zneužívat šokujících útoků na ženy během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem k vlastní propagaci. Mogheriniová uvedla, že "násilí na ženách bylo bohužel v Evropě už před migrační vlnou" a lidé si musí uvědomit, že "existují dobří a špatní lidé, ať už mají jakoukoliv národnost nebo původ".

Je zde několik nezmiňovaných detailů při hodnocení tohoto přístupu, které lze prokázat statisticky, pokud se nebude riziko zatajovat, bagatelizovat a nebezpečí podceňovat. Jaké?

1) Již v minulosti se říkalo, že lidé skupinově násilně prosazující své názory nejsou nebezpeční, protože většina je zvládne a pak zde byly fašistické koncentráky. Nezáleží na tom, zda se takto šíří otázky rasy, ideologie, náboženství.

2) Násilníci a zloději byli vždy. Jejich zločinům se nedá zcela zabránit. Převýchova je velmi zdlouhavá a úspěšnost diskutabilní. Je proto nutné nezvat osoby se zvýšeným kriminogenními faktory a omezovat počty osob z kategorií osob, které nejčastěji páchají trestnou činnost. K tomu se využívá například v trestním právu trest zákazu pobytu či vyhoštění.

3) Nejde však o to, že v každé početnější skupině jsou zločinci. Jde o poměr lidí páchajících trestnou činnost k lidem ze stejné skupiny tuto činnost nepáchající

4) Chápu, že se nechce nikdo ptát, jaké víry či národnosti je pachatel trestného činu. Není to ani nutné. Stačí pouze zjistit, kde se narodil, což se zjišťuje, tento údaj přiřadit k příslušné zemi, pokud toto rovnou není statisticky vyhodnocováno, a porovnat s počtem osob, kteří se v konkrétní zemi nacházejí s místem narození ve stejné zemi jako pachatel. Pak vyjdou velmi zajímavé údaje a rovnou se prokáže, zda obavy z cizinců, ideologie, náboženství jsou oprávněné či zbytečné. Nevíte, zda podobné údaje byly za země EU někdy zveřejněné? Pokud ne, proč ne? Třeba však o více než 100% větší kriminalita cizinců v České republice je zanedbatelnou záležitostí a v jiných zemí EU údaje zveřejněné našim statistickým úřadem analogicky neplatí. Spíše se však domnívám, že v některých zemích je to ještě horší.

Pouze pro zajímavost. K 31. 12. 2013 žilo v ČR celkem 10 512 419 osob a z nich dle občanství 441 536 cizinců. Z toho 173 593 ze zemí EU a z ostatních zemí 267 943 a z toho 2 347 žadatelů o azyl. Odsouzených a obviněných bylo 16 645 osob a z toho českých státních občanů 15 122 a 1 523 cizinců. Co z toho vyplývá?

                                                                   odsouzeno procent
obyvatel ČR celkem 10 512 419                 0,153580256%
cizinců v ČR celkem 441 536                      0,344932237%
českých občanů celkem 10 070 883           0,150155652%

EU celkem 173 593
mimo EU 267 943
azyl z mimo EU 2 347
odsouzených a obviněných celkem 16 145
českých občanů odsouzených a obviněných celkem 15 122
cizích státních příslušníků odsouzených a obviněných 1 523

Lze si samozřejmě hrát podrobněji se statistickými údaji vztahujícími se i k odsouzeným z jednotlivých zemí, ale pro vyhodnocení rizika již výše uvedené postačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.