Karol Hrádela: Neschopný Babiš a schopný Sobotka

06.08.2016 20:11

Toto hodnocení mne napadlo, když jsem si přečetl brilantní příspěvek našeho pana premiéra na webové stránce ČSSD.

Karol Hrádela: Neschopný Babiš a schopný Sobotka
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Zde zveřejnil oslavný článek o nejlepších výsledcích hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Podobný oslavný článek nebyl na webu ANO a KDU-ČSL se o výsledcích hospodaření státu dokonce ani nezmínila. Přitom si určitě uvědomuje, že bez dobrých ekonomických výsledků státu by nemuselo být nejen na sociální politiku, zdravotnictví, vědu, ale dokonce ani na obdarovávání církví.

Tak mne napadlo, že se asi ANO stydí za svůj podíl na dosažení výsledku hospodaření státního rozpočtu, protože se mu zřejmě nedaří ve výběru daní a že KDU-ČSL raději svého koaličního partnera moc nekritizuje, aby nezačal prosazovat některé možné daňové kroky, které chce snad i většina populace. Na nedostatky ANO často přitom upozorňuje nejen opozice, ale i ČSSD. Zdálo se mi tak, že tento fantastický výsledek je především zásluhou ČSSD, když byl zveřejněn z koaličních stran pouze na webu ČSSD a příspěvek se o ostatních koaličních stranách dokonce ani nezmiňuje.

Jsem obyčejný advokát.

Praxe mne učí, že to co se zdá, je často úplně jinak a že ten, kdo vypadá jako zločinec, je mnohdy hrdina a ten, kdo se tváří jako světec, je naopak lumpem, že ten, kdo upozorňuje na něco, občas neuvádí vše důležité a ten, kdo je zticha, že se nemusí stydět, ale raději se věnuje něčemu důležitému. V soudní síni zažíváme častá překvapení a občas zjistím, že ten, o kom jsem si dle papírů ze spisu myslel, že je pachatel, že je nevinen a ten, kdo vypadal jako poctivec, že jim není.

Slova svého premiéra jsem si z advokátního zvyku ověřil. Přečet jsem si Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 1. čtvrtletí roku 2016 ze dne 03. 06. 2016 dostupný na webu ČNB a dále údaje z webu ministerstva financí v článku K 31. 7. 2016 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 762,4 mld. Kč, celkové výdaje 686,8 mld. Kč a přebytek hospodaření 75,6 mld. Kč (v červenci 2015 vykázán přebytek 25,7 mld. Kč) zveřejněném 1. 8. 2016 na stránkách ministerstva financí.

Mohu tak s radostí konstatovat, že má pravdu náš premiér a že nás seznámil s tím, co se skutečně podařilo. Jako detailista jsem však šel nejenom po povrchu, nejenom po celkovém výsledku, ale i po tom, kdo má na něm zásluhu a co důležitého se případně nějakým nedopatřením opomenulo zmínit.

1. Podle ČNB v prvním čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť v poněkud menší míře, než ČNB předpovídala.

2. Podle prognózy centrální banky růst české ekonomiky v celém letošním roce zpomalí na 2,3 %, a to vlivem dočasného snížení tvorby hrubého kapitálu především v důsledku propadu vládních investic spolufinancovaných z evropských fondů. Ekonomiku však nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i stále relativně nízké ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka.

3. V příštím roce dle ČNB má růst domácí ekonomiky opětovně zrychlit na 3,4 % s kladnými příspěvky všech složek poptávky s výjimkou zásob.

4. Víme, že loňský růst průmyslu byl cca 4,4 % a za to zaslouží ministerstvo průmyslu vysoké ocenění.

5. Dlouhodobě se daří i snižovat počet nezaměstnaných.

6. Dle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí k 30. 6. 2016 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 384 328 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 10 461 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 je nižší o 67 067 osob. Z tohoto počtu bylo 365 594 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let. Bylo to o 10 285 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 byl jejich počet nižší o 68 477. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 86 021 uchazečů o zaměstnání, tj. 22,4 % všech uchazečů vedených v evidenci (květen 2016 – 22,5 %, červen 2015 – 19,2 %). Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let k obyvatelstvu stejného věku k 30. 6. 2016 poklesl na 5,2 % (květen 2016 – 5,4 %, červen 2015 – 6,2 % (časová řada od roku 2005 je na adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/casove_rady). Ocitl se tak pod dlouhodobým ročním průměrem nezaměstnanosti, kde za období kalendářních let 2005–2015 byl 6,4 % a červnovým měsíčním ve výši 6,1%.

Z výše uvedených a údajů na citovaných stránkách pak vyplývá následující:

a) Meziroční růst celkových příjmů státního rozpočtu o 30,9 mld. Kč, tj. o 4,2 %, ovlivnily daňové příjmy, které vykázaly meziroční růst o 25,7 mld. Kč, tj. o 7,7 %, a také inkaso pojistného na sociální zabezpečení, které meziročně rostlo o 13,5 mld. Kč, tj. o 5,8 %.

b) Vzestup celostátních daňových příjmů o 8,2 % dokumentuje efektivnější výběr daní i pokračující ekonomický růst, který se promítá i do růstu mezd zaměstnanců v podnikatelské sféře a tím i do velikosti placeného pojistného. Vykázaný přebytek rozpočtu tak představuje, stejně jako na konci března, dubna, května a června, nejlepší výsledek hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

c) Procentní růst výběru daní má zhruba dvojnásobnou či spíše vyšší dynamiku než procentní růst hrubého domácího produktu. Přesný rozdíl nelze uvést, protože odhad za druhé čtvrtletí má Český statistický úřad zveřejnit až 16. 8. 2016

d) Přestože je více plátců pojistného, výběr pojistného na sociální zabezpečení roste o cca 2 % pomaleji než výběr daní.

e) Daří se mimořádně úspěšně vybírat daně.

Pokud si toto všechno zohledním tak pochopím, že:

  • nikdy by nebylo dosaženo úspěchu, s kterým nás seznámil pan premiér, pokud by se po několik měsíců v řadě nedařilo zlepšovat výběr daní,
     
  • zůstal-li by výběr daní na úrovni minulosti či se zvyšoval tempem, kterým roste náš průmysl, mohl by si každý z nás nechat jenom zdát o historickém úspěchu výsledku hospodaření státního rozpočtu,
     
  • pana premiéra zřejmě v ČSSD necenzurují, ale pravděpodobně nedopatřením jeho článek zkrátili, protože určitě jako čestný člověk v něm poděkoval tomu, kdo má podstatným zrychlením výběru daní největší zásluhu na dosažení historického úspěchu České republiky při plnění státního rozpočtu, když on by nám určitě tuto skutečnost dokonce ani před volbami vědomě nezamlčel.

f) Babiš není schopným politikem, když z mnohé hlouposti nedělá velblouda, ale zasazuje se podobně jako každý podnikatel o příjmy svého podniku, tj. o příjmy naší země. Asi však zapomenul, že politik musí řečnit a své posluchače okouzlovat, protože ti často ani nevědí, jaké jsou skutečné výsledky činnosti příslušného politika. Jak se voliči dozvědí o úspěchu jím vedeného ministerstva při dosažení mimořádně rychlého růstu státních příjmů, což je možná i hlavní úkol Ministerstva financí, nebude-li své úspěchy prodávat a bude jen makat tak, jak jsou poctiví podnikatelé zvyklí? Nebude-li mít stát příjmy, nebude mít ani na sociální politiku. Měl by nejen makat, ale i nás se svými konkrétními výsledky seznámit, chce-li i nadále sloužit našim i svým zájmům. Ne všichni z nás se nechávají opíjet rohlíkem a sladkými řečičkami a seznámit se s konkrétními výsledky jednotlivých politiků potřebují, aniž by je museli pracně vyhledávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla