Karol Hrádela: Za koho pan poslanec Schwarzenberg vlastně jedná?

11.03.2016 17:47

Nechci se vyjadřovat ke kauze poslankyně ukrajinského parlamentu. Nevím, zda se jedná o oběť či pachatele trestného činu. Neznám spis a nepřísluší mi na základě sdělovacích prostředků posuzovat trestní řízení. Mám pouze rád, když věcem rozumím.

Karol Hrádela: Za koho pan poslanec Schwarzenberg vlastně jedná?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Za Poslaneckou sněmovnu jedná podle § 29 jednacího řádu její předseda a v případě jeho nepřítomnosti místopředseda dle pořadí. (§ 29 Předseda Sněmovny (1) Předsedovi Sněmovny přísluší zejména a) zastupovat Sněmovnu navenek, ...). O tom, že za ni jedná předseda jakéhokoliv výboru, jsem se nedočetl. Neví někdo, z čeho oprávnění pana Karla Schwarzenberga vyplývá?

Dopis zveřejněný na jeho facebooku vytváří dojem, že jej pověřili všichni naši poslanci nebo celá sněmovna či minimálně zahraniční výbor. Pan poslanec totiž nespecifikuje, za koho jedná a ani, za koho nejedná. To by si advokát nemohl dovolit. Zastupování všech poslanců na základě plné moci moc nevěřím. Třeba se však pletu. Příslušné usnesení Poslanecké sněmovny či jejího výboru jsem nezjistil. O tom, že přílohou dopisu jsou plné moci, se v textu nepíše. Tak za koho pan poslanec vlastně jedná? Nebo je to podobné, jako když někdo tvrdí, že s kolegy jsou například řezníci a nezávislí a vytváří tak dojem, že kdo chce maso, musí k nim, protože jsou u nich všichni řezníci nebo nezávislí a ne jen směšná menšina? Podobně by šlo uvádět například učitele, advokáty či starosty... Vytváření dojmu, že jednám za všechny, že zahrnuji všechny a proto nemusím specifikovat, za koho jednám, za koho žádám, koho zahrnuji atd. jako advokát nemám rád. Nápadně mi to připomíná pluralis majestatis nebo též plural maiestaticus, pluralis maiestaticus, někdy též královský plurál, tj. situaci. kdy vysoce postavený představitel státu nebo církve o sobě hovoří v množném čísle (my namísto já). Měl jsem pocit, že tito moresy jsou již opuštěné. Dokonce ani taková osobnost jako T.G. M. jej jako demokrat nepoužíval. Přeci jenom za nedlouho oslavíme 100 let od vzniku republiky a zrušení titulů těch, kteří jej používali. Možná by pak chtělo jednat a vystupovat srozumitelně a určitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla