Kateřina Březová: Stát ohrožuje občany zvýšením hlukových limitů

12.12.2011 7:30

První návrh na zvýšení limitů hluku Ministerstvem zdravotnictví na jaře letošního roku naštěstí neprošel, kvůli vzedmutému odporu nezávislých odborníků i občanů, kteří proti němu dokonce demonstrovali.

Kateřina Březová: Stát ohrožuje občany zvýšením hlukových limitů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Březová

Podruhé se to již bohužel podařilo, a to díky tomu, že to bylo skrytě až záludně provedeno v létě pod záminkou transpozice evropské směrnice do českého právního řádu prostřednictvím nového nařízení o hluku včetně souvisejícího metodického pokynu. Ochrana zdraví občanů před hlukem se tak ještě více zhoršila. Vláda tak jasně vzkázala občanům: vaše zdraví nás nezajímá.

Podle nově navržené legislativy v této oblasti (Nařízení vlády č. 272/2011 Sb. a  Metodický návod Ministerstva zdravotnictví od 1. listopadu 2011) hlukové limity sice přímo zvýšeny číselně nejsou, ale ve skutečnosti nepřímo k jejich navýšení došlo. Jak je to možné? Stalo se tak účelově úplnou a záměrnou změnou ve vyhodnocování naměřených hodnot a jejich výkladem, což způsobilo jejich faktické navýšení až o 7 decibelů. 

Díky tomuto v podstatě podvodu budou moci být uvedeny do provozu (zkolaudovány) různé kontroverzní stavby, které původně hlukové limity rozhodně nesplňovaly: např. Pražský okruh, nová paralelní dráha ruzyňského letiště či dostavba letiště ve Vodochodech, a jistě i další podobné stavby, kvůli kterým vedou už dnes občané soudní spory se státem či v blízké budoucnosti by mohli vést.

Podívejme se například na limit 60 decibelů (přes den): aby byl prokazatelně tento limit dodržen, podle nejistoty měření, která může být až 2 decibely, musí být naměřeno 58 decibelů. Ale bohužel takto nastaven zákon není. Zákon je ve skutečnosti nastaven tak, že protiprávní stav definuje jako překročení až 62 decibelů. Bezpečnou hladinu smí tedy měření převýšit až o 4 decibely: to je ten parametr, kdy stát má naprostou jistotu, že je limit překročen. A v tom je právě ten problém – tato tolerance 4 decibelů. K němu navíc se ještě přidal odečet 3 decibelů v chráněném venkovním prostoru staveb. Dříve platilo to, co se naměřilo. Dnes je situace jiná. Tolerancí ve výkladu měření až 7 decibelů došlo de facto ke zvýšení hlukových limitů, je to takový zlegalizovaný podvod na lidech.

K dalšímu podvodu došlo při posuzování hluku z letadel. Ten se nově již neposuzuje podle své maximální hladiny, ale podle takzvané ekvivalentní hladiny. Laicky řečeno: pokud vám prasknou bubínky vysokou hladinou hluku, tak se nic nestalo, pokud je splněna ekvivalentní hladina hluku během půl roku. Například projekt mezinárodního letiště Vodochody plánuje prodloužení dráhy o 300 metrů. Letadla, která budou nalétávat na dráhu, budou mít koridor vedoucí přesně přes Panenské Břežany nebo v těsné blízkosti Panenských Břežan. V průběhu předchozího posuzování vlivu stavby na životní prostředí nikdy nedošlo k tomu, že by vyšly hlukové limity v obci. Z důvodu této nové úpravy posuzování leteckého hluku ale tento záměr již projde. Problém je také v tom, že zavedení charakteristického letového dne de facto paralyzuje kontrolní činnost hygienické služby a kontrolní činnost nezávislých orgánů v České republice.

Totéž platí po změně hlukové legislativy i pro silniční provoz. Podle této nové metodiky měření hluku je přípustná hladina hluku u velkých magistrál a hlučných silnic až 75 decibelů. Přitom právě kvůli této hodnotě se předtím soudili mnozí lidé, kteří trpěli nadměrným hlukem, a soud nařídil, aby se hluk snížil na 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.

Touto metodikou tedy dochází k přímému ohrožování občanů nadměrným hlukem, paradoxně místo toho, aby chránila lidi před hlukem. Hlavními viníky jsou hlavní hygienik ČR a Národní referenční laboratoř jako poradní orgán Ministerstva zdravotnictví, ale v podstatě zodpovědní jsou všichni, kdo s tímto návrhem nové legislativy v „ochraně“ občanů před hlukem souhlasili. Ti všichni se podepsali pod tento podvod, provedený pod záminkou povinnosti implementovat Směrnici EU č. 2002/44/ES o minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví před expozicí zaměstnanců vystaveným rizikům spojeným s fyzikálními činiteli (vibracemi). 

Zde je stručné shrnutí nejzávažnějších bodů nové legislativy v hluku, jež vedou zásadním způsobem ke zhoršení ochrany zdraví lidí před hlukem i vibracemi:

Navýšení hlukového limitu o hodnotu nejistoty.

Dříve se měřilo tak, že nejistota měření (2 decibely) šla vždy k tíži provozovatele zdroje hluku, nikoliv k tíži obyvatelstva (pro denní dobu Hygienická stanice požadovala naměřenou hodnotu do 58 dB a pro noční dobu hodnotu do 48 dB). Podle nové úpravy je ale vše naprosto opačně: zavádí rozhodování na horní rozhodovací hladině, to znamená, že hodnota nejistoty se ke stanovenému limitu přičítá, tj. limit je s určitostí překročen až po naměření 62 dB pro denní dobu a po naměření 52 dB pro noční dobu. Nejistota měření jde nyní k tíži obyvatelstva. Změna „dolní rozhodovací hladiny“ na „horní rozhodovací hladinu“, tak snížila ochranu obyvatelstva o 4 dB.

Povinnost odečítání 3 decibelů od naměřeného výsledku.

Je nesprávné, že k velikosti „dopadajícího zvukového pole“, kde je předepsáno odečíst od naměřené hodnoty 3 dB, hlavní hygienik ČR ponechal původní velikost hlukových limitů z doby, kdy se používalo klasické měření 2 m před fasádou domu včetně odrazů, kterým se člověk vyhnout nemůže. Pokud je pro získání „dopadajícího zvukového pole“ nutno od změřené hodnoty odečíst 3 dB, pak by bylo vhodné o tytéž 3 dB snížit i stávající hlukové limity, aby dřívější stupeň ochrany obyvatelstva před nadměrným hlukem zůstal nezměněn.

V konečném výsledku tak dochází ke zhoršení ochrany obyvatelstva před nadměrným hlukem celkem o 7 decibelů.

Limity pro krátkodobé vibrace přenášené na ruce člověka se zhoršují o 4 až 5 decibelů.

Nesmyslný pojem Charakteristický letový den.

Nová definice Charakteristický letový den má údajně zohledňovat průměrné provozní podmínky na letišti odvozené pro posouzení dlouhodobého působení hluku za období 6 měsíců (od 1. května do 31. října roku). To má ale na obyvatelstvo řadu negativních dopadů. Především naměřené výsledky mohou kdykoli výrazně oscilovat okolo stanovené limitní hodnoty, tj. umožňuje limitní hodnoty pro 16 hodin každého dne a pro 8 hodin každé noci nedodržovat. Musí se pak čekat šest měsíců, než je možno tento průměr (tzv. ekvivalentní energetická hladina hluku) vypočítat. Vzhledem k půlročnímu zpoždění v určení, zda byl, nebo nebyl hlukový limit splněn, nebo překročen, nelze nápravu protiprávního stavu vůbec realizovat. To bylo zřejmě jedním z hlavních cílů, aby bylo zvýhodněno letiště oproti potřebě lidí, žít v podmínkách jednoznačně stanovených okamžitých hlukových limitů.

Rozdíl mezi energetickým výpočtem hluku dle dřívějšího způsobu vyhodnocování a novým výpočtem (průměrování za 6 měsíců) je buďto nulový, nebo jen několik málo desetin dB. Navíc po dobu 6 měsíců, kdy se sbírají výsledky za jednotlivé dny, je hygienická služba zcela vyřazena z provozu. 

Je zajímavé, že materiál „Charakteristický letový den a jeho využití“ byl už v únoru 2011 e-mailem rozeslán všem poslancům Výboru pro zdravotnictví PS, hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi, Tomáši Hellmuthovi, ombudsmanovi a mnohým dalším zainteresovaným. Bohužel dodnes na tyto předložené materiály nereagoval nikdo, ani přímo na několika jednáních.

Nová legislativa neřeší regulaci zbytečného hluku v našem životním prostředí.

A to v souladu se Směrnicí EU č. 2002/49/EC o hodnocení a řízení hluku v životním prostředí, podle které by měla být hluková zátěž obyvatelstva ve veřejném prostoru snižována. Kroky, které v současné době Ministerstvo zdravotnictví do naší legislativy prosadilo, mají trend zcela opačný. Povolená hluková zátěž obyvatelstva je naopak proti předchozímu stavu zvyšována.

Poznámky:

Trend snižovat zbytečný hluk v našem životním prostředí lze definovat v legislativě takto:
Jakákoliv osoba by se měla vyvarovat toho, aby zbytečně nezvyšovala hluk ve veřejném prostoru užívaném ostatními lidmi. Jde o zákonnou obranu proti bezohledným lidem, kteří zbytečně a vědomě zatěžují veřejné prostory (ulice, podchody, prodejny, dvorky, zahrady) nežádoucí hudbou, rámusem, nežádoucím dálkovým šířením elektronicky zesilované hudby pořádané pod širým nebem, bezohledným rušením klidu v širokém okolí sportovních letišť zvláště o víkendech, rušením klidu bezohledným provozováním hlučných automobilových a motocyklových závodů, hlučnými jízdami čtyřkolkářů, hlasitým pískáním a vřeštěním doma chovaného cizokrajného ptactva (např. papouška) vystavovaného na odiv do veřejného prostoru apod. Tím vším je porušováno právo třetích a dalších osob na svobodné a nerušené užívání bytů, neoprávněný zásah do osobnostních práv člověka (důstojné životní podmínky, soukromí, zdraví), může jít o vědomé narušování veřejného pořádku a soužití, protože těmito svévolnými hlukovými ataky na veřejnost není vytvářena atmosféra klidného bydlení, ale naopak, zcela zbytečný rámus, který lidem a přírodě škodí. Kontrolu nad dodržováním tohoto nařízení by měla provádět přímo Policie ĆR i Městská policie, bez nutnosti zdlouhavého a nákladného řízení před soudem dle § 127 Občanského zákoníku. Tímto opatřením by se hladina zbytečného hluku působeného nezodpovědnými lidmi v souladu se Směrnicí EU č. 2002/49/EC v krátké době snížila. 

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…