Kováci vyjednali růst mezd pro tisícovku zaměstnanců DURA v Blatné a Strakonicích

25.04.2017 15:14

Mzdy pro zhruba dvě tisícovky zaměstnanců strojírenské společnosti DURA Automotive CZ se o poznání zvýší. Nárůst tarifních mezd o 2,5 procenta při současném navýšení 13. a 14. platů je výsledkem nově uzavřené kolektivní smlouvy pro roky 2017 a 2018, na jejímž obsahu se po dlouhých jednáních dohodli zástupci Odborového svazu KOVO s vedením firmy.

Kováci vyjednali růst mezd pro tisícovku zaměstnanců DURA v Blatné a Strakonicích
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Prosadili jsme nárůst hodinové tarifní mzdy o 2,5 procenta, což je na úrovni průměru a nemusí to vypadat jako velký úspěch, dosáhli jsme ovšem také toho, že třinácté a čtrnácté platy, které byly od roku 2008 zafixovány na 50 procentech průměrné mzdy, se zvýší na 85 procent. Prolomení padesátiprocentní bariéry znamená, že v létě až se budou vyplácet 13. platy to v průměru zvedne tarif o 8,5 procenta,“ uvedl Vladimír Koníček, předseda Základní organizace OS KOVO při DURA Automotive CZ, k. s., která působí v závodech v Blatné a ve Strakonicích.

Součástí nové kolektivní smlouvy je zachování všech dřívějších benefitů. Navíc se otevřela možnost uzavření penzijního pojištění pro všechny zaměstnance okamžitě po skončení zkušební lhůty s tím, že pojišťovnu si každý může vybrat sám.

„Chtěli jsme vyjednat co nejvíc výhod pro zaměstnance. Víme, že jsme nedosáhli úplně všechno, ale bereme to jako první krok s tím, že koncem roku při vyjednávání mzdového předpisu budeme tlačit na další zvýšení tarifu, na penzijní připojištění i celkové zlepšení kultury pracovního prostředí,“ doplnil Koníček.

Místopředseda ZO OS KOVO při DURA Automotive CZ Pavel Rathouský v této souvislosti připomněl, že poměry ve společnosti se v porovnání s minulostí mění k lepšímu. „Za dobu existence podniku to bylo vlastně první vyjednávání, které mělo tak konstruktivní průběh. Dělali jsme v podstatě úplně novou kolektivní smlouvu se spoustou změn. Došli jsme k rozumnému kompromisu a dohodli se, že v jednání budeme pokračovat,“ zdůraznil.

Nový závodní výbor absolvoval dlouhá jednání, která měla celkem dvanáct kol, vůbec poprvé a podle jihočeského zmocněnce OS KOVO Jana Švece obstál na jedničku. Na kolektivní vyjednávání se odboráři z DURA Automotive CZ připravovali ve spolupráci se specialisty z pražského ústředí pod taktovkou pana Vladimíra Nohejla a Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích.

„Minimálním cílem kolektivního vyjednávání je vždy především udržení reálné mzdy. To znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace, což se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně a dlouhodobě daří,“ konstatoval Švec.

DURA, která produkuje karosářské díly a prvky pro aktivní ochranu posádky osobních vozů, má své závody má vedle Blatné i ve Strakonicích a Kopřivnici. I díky ní nyní patří Blatná k obcím s nejmenší nezaměstnaností v regionu. S nosiči kokpitů, bočními výztuhami, torzními zónami či lištami skel a dalšími částmi automobilů, se řidiči setkávají ve vozech světových značek. Mezi největší odběratele blatenské společnosti patří automobilky Audi, Ford, BMW, VW, Suzuki, Peugeot či Porsche.Podnik Dura je stabilní se zakázkovou výrobou na dlouhou dobu.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje navíc bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…