Kverulant: Zmanipulovaný tendr na levný vizuální smog

21.11.2019 11:07

Přestože Praha deklaruje, že chce omezit vizuální smog, vypsala tendr na pětiletý pronájem reklamního prostoru na 2500 sloupech veřejného osvětlení. Soutěž je navíc zmanipulovaná tak, aby ji mohly vyhrát jen dvě největší firmy se směšně nízkou nabídkovou cenou. Kverulant.org protestuje a podává podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kverulant: Zmanipulovaný tendr na levný vizuální smog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

V programovém prohlášení koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) je v sekci Odpovědný rozvoj Prahy uvedena tato věta: „Zasadíme se o omezení vizuálního smogu.“ Praxe je však radikálně jiná. Před rokem vyšlo najevo, že bývalý úředník pražského magistrátu Ivo Mates, kterého na základě Kverulantova trestního oznámení šetří policie, jezdil zadarmo luxusním vozem Volvo XC60 reklamních společností Big Board. Nedávno se ukázalo, že Piráti dostali od firmy JCDecaux na volební billboardy slevu 75 %, a Michaela Krausová musela rezignovat na svoji funkci předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze poté, co se přišlo na její tajné schůzky s Tomášem Tenzerem, technickým ředitelem JCDecaux, soudem obžalovaným z korupce v souvislosti s pronájmem reklamních ploch v metru. A právě pro tyto korumpující billboardové firmy je nyní vypsán nový zmanipulovaný tendr (ZDE).

Jde o pronájem osvětlených reklamních ploch na celkem 2539 sloupech veřejného osvětlení na frekventovaných pražských komunikacích za částku 1 728 047 měsíčně. Zakázka je rozdělená na takzvané minitendry, tedy na 15 balíčků obvykle po 150 sloupech za 131 700 Kč měsíčně (ZDE). Aby nikdo nemohl ohrozit předem připravené vítězství tandemu JCDecaux a Big Board, nemůže se do tendru přihlásit jen tak nějaká reklamka. Pravidla tendru určují, že ze soutěže bude vyloučen každý, kdo v oboru nepůsobí alespoň 5 let, nemá obrat alespoň 10 milionů korun, pojištění na jednu pojistnou událost ve výši 20 milionů korun, a především bude vyloučen ten, kdo v uplynulých 3 letech neprovozoval alespoň 100 reklamních nosičů obdobného typu ve městech nad 50 000 obyvatel. To jsou důvody, pro které Kverulant považuje soutěž za zmanipulovanou a pro které dnes podal žádost o zrušení celého tendru na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kverulant také odeslal primátorovi Prahy a všem členům rady dopis, ve kterém je znovu vybízí, aby zastavili tento podvodný tendr a konečně začali čistit Prahu od billboardového smogu, jak slíbili.

Další podrobnosti naleznete na Kveulantových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.