Libor Dvořák: Výsledky summitu v Minsku jsou nejednoznačné

13.02.2015 20:05

Po nekonečných šestnácti hodinách jednání skončila ve čtvrtek v poledne místního času schůzka Angely Merkelové, Francoise Hollanda, Petra Porošenka a Vladimira Putina v tzv. normandském formátu, již hostila běloruská metropole Minsk. Výsledkem je neslaná nemastná deklarace, která by ale snad mohla být východiskem pro nalezení definitivního smíru na východní Ukrajině.

Libor Dvořák: Výsledky summitu v Minsku jsou nejednoznačné
Foto: repro youtube.com
Popisek: Mírová jednání v běloruském Minsku (Putin, Hollande, Merkelová, Porošenko)

Možná poslední příležitost, jak přece jen konečně obnovit klid zbraní mezi Ukrajinou a tzv. Luhanskou a Doněckou lidovou republikou – tak v předcházejících dnech hodnotili význam minského setkání někteří jeho pozdější západní účastníci.

Znělo to poněkud dramaticky, ba možná melodramaticky, ale něco na tom bylo. Boje na východě Ukrajiny totiž poslední dobou sílily a mrtvých, a to želbohu i mezi civilním obyvatelstvem, vytrvale přibývalo. Všeobecně se přitom už dlouho a na všech stranách tvrdí, že tento konflikt nemá vojenské řešení.

Text deklarace zní sice velice povšechně a je jasné, že k němu bude nutné přidat spousty takříkajíc prováděcích dokumentů, ale jinak to zřejmě nešlo: postoje jednotlivých hráčů jsou až příliš odlišné a smířit je se dnes v noci docela určitě nepodařilo. „Záblesk naděje“ – řečeno Angelou Merkelovou – tu ale jistě je, byť jen v podobě jakéhosi nejmenšího společného jmenovatele.

Co považovat za nejdůležitější z tohoto minského kompromisu? Určitě zastavení palby, k němuž by mělo dojít do sobotní půlnoci, a postupné stažení těžké bojové techniky obou stran. Tu by mělo v závislosti na dostřelu dělit 50-140 km.

Ruská strana také prosadila požadavek federalizace Ukrajiny a „zvláštní statut“ pro obě vzbouřenecké entity. Z jednacího sálu toho ven moc nepronikalo, ale jak se zdá, ruská představa o státoprávní reformě a územní reformě Ukrajiny se Petru Porošenkovi rozhodně nezamlouvala.

Je to pochopitelné: úřady v Kyjevě se jasně kloní k představě unitárního státu a jakéhokoli nového územního členění se obávají jako cesty do pekel – rozuměj do dalšího drobení země, která kvůli svým historicko-politickým zvláštnostem opravdu pohromadě moc nedrží.

Ruská snaha je přitom zcela pochopitelná a zcela průhledná: už od klasických dob říše římské se jí říká „divide et impera“ – rozděl a panuj. Pro Rusko, které přes vývoj na bojištích svůj zápas o Ukrajinu jakožto sféru svého vlivu prohrálo, je to jediná možnost, jak svého jihozápadního souseda alespoň oslabit, když už se po všech peripetiích uplynulého roku do oné sféry získat nedá.

Přes všechna ale a ustaraná krčení čela je však minský maraton jakousi nadějí. Nadějí, již potřebovala nejen Ukrajina, ale celá Evropa. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…