Libor Klug: Novela zákona o veřejných zakázkách je špatná

28.01.2013 14:00

Práce kvapná málo platná, toto staré přísloví platí pro kohokoliv, a to i pro legislativce, kteří připravovali novelu zákona o veřejných zakázkách. Jistě se jí dají přiznat i některé klady, například zrušení výběru uchazečů tzv. losováním, které bylo prokazatelně v mnoha případech zneužito pro její malou transparentnost.

Libor Klug: Novela zákona o veřejných zakázkách je špatná
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nicméně trpí jedním obrovským zásadním nedostatkem tím, že na první místo při výběru uchazeče klade nejnižší cenu. To je špatně! Nelze se tedy divit tomu, že starostové a zastupitelé proti této normě otevřeně protestují. Logicky, je to jako, když si chcete koupit auto. Také si většina lidí nekoupí to nejlevnější, ale upřednostňuje poměr ceny a kvality. Tak by tomu mělo být i u veřejných zakázek.

Takhle se může stát, že když bude chtít obec opravit například základní školu, tak bude nucena přijmout návrh, který sice bude nejlevnější, ale střecha bude mít po rekonstrukci nekvalitní krytinu. Je přece jasné, že každá kvalita něco stojí a nemůže být plošná. Kvalitnější materiál nebo práce má vyšší cenu a z toho celkem logicky vyplývá vyšší cena stavební dodávky nebo jiné služby.

Kde je pak motivace dodavatelů o zvýšení kvality při řízení prací nebo snaha o dodržení všech bezpečnostních norem a předpisů. Případně nařízení, která by měla ochránit životní prostředí, když tyto snahy nejsou kritériem pro veřejnou obchodní soutěž. Je otázkou, proč před několika měsíci společnosti investovaly  nemalé náklady do zavedení a následné certifikace procesů řízení kvality bezpečnosti práce, a to nemluvím o zavedení environmentální politiky.

A důsledek toho všeho dnes je znevýhodnění při soutěžích. Markantní je tento stav při veřejných obchodních soutěžích, jejichž předmětem je odstranění stavby nebo lidově řečeno demolice. Většinou tyto soutěže vyhrávají subjekty s cenou hluboce pod náklady. Jak to mohou dokázat? Jedině tak, že obejdou a ignorují všechna nařízení týkající se enviromentu a bezpečnosti práce. A to se mnohdy jedná o stavby a stavební konstrukce obsahující obávaný azbest.    

A tento stav je v podstatě likvidační pro stavební firmy. Ty se v honbě za získáním veřejné zakázky budou zvláště v době nynější krize předhánět v co nejlevnějších nabídkách, které budou pod reálnými náklady. To způsobí  vyčerpání vnitřních finančních rezerv společností z minulých období a pak nemůže následovat nic jiného než krach.

Dále je samozřejmě ohrožena kvalita staveb. Co nejlevnější cena znamená co nejlevnější práci a také co nejlevnější materiál. V důsledku toho nakonec investoři mohou i prodělat, protože taková stavba bude potřebovat dřívější a dražší opravu.

Myslím si tedy, že naši zákonodárci by měli napravit co nejrychleji tuto velkou chybu v zákoně. Na druhé straně rychlost by neměla být na úkor kvality, protože to pak vznikají nefunkční legislativní polotovary.

Ing. Libor Klug,
ředitel SAWY group, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…