Libuše Zavoralová: Kampaň příkopy ve společnosti nevykopala, ale pouze odkryla

01.02.2013 20:31

Příkopy byly hloubeny po celých 23 let od roku 1989 a nyní pouze odhalily stav společnosti, která se rozdělila na chudé a bohaté, na prospěcháře a několik idealistů.

Libuše Zavoralová: Kampaň příkopy ve společnosti nevykopala, ale pouze odkryla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Na lidi, kteří jsou schopni si věci v hlavě sami uspořádat a na ty ostatní, snadno manipulovatelné. Ale kdo si tohle přizná? Volila jsem Miloše Zemana. Nikoliv proto, že bych si myslela, že je nejlepší, ale proto, že jsem byla přesvědčena o tom, že je mnohem lepší, než ten druhý, který by, podle mého názoru, této zemi neprospíval. Který zde měl, jak se domnívám, naprosto jiné poslání, než bylo lidem některými politiky, „umělci“ a novináři předestíráno.

Karel Schwarzenberg je svým původem německý šlechtic, jehož předkové většinu majetku na českém území získali až po Bílé hoře, majetku, který patřil české protestantské šlechtě, která byla po roce 1620 zdecimována, popravena, nebo emigrovala. Toto je historie Schwarzenbergů na našem území. A pan Karel si ji jistě uvědomuje. Jeho politickým posláním, dle mého názoru, byly církevní (přesněji řečeno v 93% „katolické“) restituce. Poté by mělo zřejmě dojít k zrušení tzv. Benešových dekretů a následnému odškodnění Sudetských Němců, a - zadařilo-li by se - též k odškodnění šlechty. Nedopadlo to. Do kampaně byla vložena spousta peněz a zaplacení nebo nadšení aktivisté je dočerpávají štvaním i po skončených volbách.

Kdyby vyhrál „kníže“, byly by jistě všechny ty prodavačky z Kauflandu spolu s dalšími 55% voličů, kteří volili Zemana, naštvaní, ale nedalo by se nic dělat. Šli by do práce a dál by vydělávali svých 8-15 tisíc měsíčně. Rozhodně by neměli možnost spustit takový „vyrvál“, s podporou všech předplacených medií, jaký se odehrává na straně voličů pana „knížete“ dnes, protože by na to prostě neměli kontakty, peníze, čas ani náladu.

Volby dopadly jinak, a my jsme dnes svědky neurvalé, až fašistické kampaně lidí, kteří prohráli v nezpochybnitelném zápase prezidentské volby. Lidí, kteří se odmítají vyrovnat s porážkou a zasévají to této i tak křehké sociální rovnováhy esenci nesnášenlivosti a zla. Měli by si uvědomit, jak v podstatě snadné a přitom nebezpečné je rozpoutat nenávist mezi lidmi, která vždy vede k tragickým následkům pro obě strany, měli by uznat výsledek voleb a podle toho se začít chovat.

Ráda bych ještě poděkovala veteránům 2. světové války, kteří se do volby prezidenta vložili, voličům sdělili svůj názor a tím přispěli k vítězství prezidenta Miloše Zemana, kterého, jak doufám, bude do budoucna tato jejich podpora zavazovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.