Lída Rakušanová: Ambulantním zákrokům patří budoucnost

31.10.2012 14:43

Zda bude v České republice nemocniční péče dostupná, i když pojišťovny zruší tisíce akutních nemocničních lůžek, je otázka, na kterou se nedá odpovědět jednoduchým ano/ne.

Lída Rakušanová: Ambulantním zákrokům patří budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Za normálních okolností by se totiž nic dramatického dít nemělo: řada operačních zákroků se dneska provádí tak šetrně, že není důvod, aby po nich pacienti neodcházeli tentýž den domů. A to i v případě, že je k nim nutná narkóza.

V bavorském Straubingu prosperuje například renomovaná soukromá klinika, specializovaná na sportovní úrazy. Je vyhledávaná pacienty ze širokého okolí, protože v ní pracují špičkoví odborníci. Pro kliniku, ač má smlouvu s pojišťovnami, takže se neomezuje jen na movitou soukromou klientelu, není problém je zaplatit: nemá totiž žádnou lůžkovou část, ve které by permanentně museli být zaměstnáni lékaři a nemocniční sestry. Chirurgická pracoviště má nasmlouvána podle potřeby v okolí, například ve zrušené nemocnici v 20 kilometrů vzdáleném okresním městě, kde mezitím vzniklo soukromé operační centrum.

Pacienti tam den před sjednaným operačním termínem přijdou na pohovor s anesteziologem, jemuž přinesou veškerá předepsaná předoperační vyšetření, která si nechali udělat ambulantně přes svého domácího lékaře v odborných ordinacích v místě bydliště. Od anesteziologa se dozvědí, co je na druhý den čeká. Vědí také, že si musejí zařídit čtyři hodiny po zákroku odvoz, a že 24 hodin po operaci nesmějí být doma sami, aby jim rodinní příslušníci nebo sousedé mohli zavolat v případě potřeby sanitku.

Operační zákrok pak probíhá klasicky: z přípravny na sál a po probrání z narkózy závěrečný pohovor s lékařem. Poté odjezd do domácího ošetřování.Kdo nezbytně chce, může v operačním centru zůstat ještě přes noc: ovšem nikoli v klasickém nemocničním pokoji, ale v přidruženém hotelu za běžnou hotelovou taxu. Odvoz si pak musí zajistit na další den ráno.

V Americe se podobným způsobem provádějí už dávno dokonce i běžné srdeční operace: jen jsou tam pacienti pod lékařským dozorem o několik hodin déle a v přidružených hotelích musejí zůstat prvních pár dnů. Vzhledem k tomu, jak je současná špičková medicína drahá, je to evidentně jeden ze způsobů, jak může být dostupná pro všechny. Nevyhne se tomu do budoucna ani medicína v Česku, jakkoli to nabourává zajeté stereotypy jak lékařského personálu, tak pacientů.

Co ale v Česku současnou situaci výrazně komplikuje, je absence dialogu ze strany ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. Místo aby vedly s nemocnicemi a se svazem pacientů dlouhodobou diskusi a vysvětlovaly, jak si zabezpečení péče do budoucna představují, znejistily celý nemocniční systém tím, že s jednotlivými nemocnicemi, ačkoliv je konec roku na dohled, neuzavřely na příští rok smlouvy. Místo toho vyrukovaly na poslední chvíli s podmínkami rigorózní redukce lůžek, které se rovnají diktátu. Je to nejen nefér vůči nemocnicím, jichž se to týká: je to i krajně nehospodárné. Zrušit akutní lůžka má například i nemocnice ve Znojmě, která se právě rekonstruuje za dvě miliardy korun.

Přitom jihomoravský kraj redukoval akutní lůžka už loni a kromě toho –jak tvrdí hejtman Michal Hašek- podepsal tehdy s VZP memorandum, že další lůžka se už rušit nebudou. Pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví tak namixovaly vskutku výbušnou směs. V současné, už beztak nestabilní situaci, může být snadno poslední kapkou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…