Lída Rakušanová: Dovětek k Několika větám

04.07.2014 21:56

Kdo se po Listopadu ptal, kolik let musí uplynout, než se česká společnost pokusí důkladněji a objektivněji reflektovat komunistickou minulost a roli disentu v ní, tomu se letos dostalo odpovědi: Je to čtvrt století.

Lída Rakušanová: Dovětek k Několika větám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

Názorně se to ukázalo v uplynulém týdnu, kdy se ve sdělovacích prostředcích – na rozdíl od všech předchozích kulatých výročí - mnohem detailněji rozebíral poslední předlistopadový pokus odpůrců režimu vyburcovat veřejnost k tomu, aby požadovala autentický dialog s komunistickou mocí. 

O petici Několik vět hovořili pamětníci, prominentní signatáři, historici i politologové.

A přesto zůstaly některé věci stranou. Mezi ně patří v prvé řadě dojem, jako by se jednalo o ryze českou a moravskou záležitost. Kolik z těch 40 000 signatářů bylo ze Slovenska, a pokud jich bylo poskrovnu tak proč, o tom se v uplynulých dnech kupodivu nemluvilo.

A nemluvilo se ani o tom, že vzhledem ke 14 milionům obyvatel někdejšího Československa podepsala čtvrt století starý dokument ani ne třetina jednoho procenta občanů. Zato se rozebíralo horem dolem, jak tím, že se v seznamech signatářů střídala jména celebrit s řadovými občany, organizátoři šikovně zrežírovali dojem celonárodního protestu.

Ano, tak se to jistě chápat dá. V rádiu Svobodná Evropa, kde jsme seznamy signatářů petice Několik vět četli, jsme v tom ale především viděli něco jiného. Totiž snahu všechny ty svářeče, dojičky, traktoristy a úřednice, kteří se rozhodli vystoupit z bezejmenné masy, pomocí slavných jmen ochránit před zvůlí moci. 

Nakolik se to dařilo, dozvíme se snad při dalším kulatém výročí. A třeba se dočkáme i toho, že si o tom v televizním studiu budou povídat všichni dohromady. Slavní i ti tzv. „obyčejní“.

Pak nám obrazovka možná zprostředkuje i to, co nám dneska tak zoufale chybí a v čem byla petice Několik vět v oněch pohnutých měsících před Listopadem výjimečná především: byla důkazem rodící se soudržnosti mezi lidmi. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…