Lída Rakušanová: Korupčních megaprocesů bude víc. Doufejme!

14.09.2012 7:33

Pokud to policie, státní zastupitelství a soudy myslí s odhalováním a trestáním korupce v nejvyšších patrech zdejší politiky vážně, měly by se na to soudy připravit i co do prostoru a vybavení.

Lída Rakušanová: Korupčních megaprocesů bude víc. Doufejme!
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Aby se nestalo to, co dnes dopoledne, kdy si 52 obžalovaných z manipulace zakázek ministerstva obrany a zástup jejich advokátů nemělo v největším sále českobudějovického krajského soudu pomalu kam sednout, o rozložení notebooků a spisů nemluvě.

Takže se záhy část obhájců sebrala a demonstrativně opustila sál. Senát pod vedením soudce Ondřeje Vítů to sice nerozhodilo a v líčení pokračoval s tím, že to celé bude stejně trvat minimálně rok. Takže obhájci, kteří dnes ze soudní síně odešli, přijdou se svými mandanty na řadu příště.

Jenom spisovými podklady, které čítají přes 40 000 stran, se senát prokousával přes rok, od loňského března. Policie shromažďovala důkazy od dubna 2006, kdy protikorupční útvar začal s odposlechy. Po dalším roce následovaly domovní prohlídky a zajišťování informací ve firmách. A to se policie omezila jen na zhruba 30 zmanipulovaných armádních zakázek v letech 2005-2007, při kterých šlo v zadávacích řízeních na rekonstrukce objektů o minimálně 300 milionů korun. Scénář byl vždycky stejný: spřízněné firmy zakázky nadhodnotily, a když jim je úředníci přiklepli, rozdělili se o provizi. Obžalováno je celkem 11 někdejších zaměstnanců ministerstva obrany, 38 majitelů a zaměstnanců firem, dva notáři a jeden advokát. Za paletu trestných činů od zneužití pravomocí až po zločinné spolčení jim hrozí až desetileté tresty vězení.

Jeden podstatný signál ale krajský soud v Českých Budějovicích vyslal veřejnosti už teď: lze předpokládat, že ne všichni z těch 52 obviněných dostávali ze zmanipulovaných zakázek peníze do vlastní kapsy. Není vyloučeno, že někteří plnili jen pokyny svých nadřízených. Jak ovšem ukazují jiné soudní procesy, konkrétně například s úředníky Komerční banky za podíl na úvěrových podvodech, je pro soud obvykle irelevantní, zda si přitom uvědomovali, že umožňují nebo kryjí podvody. Má to eventuálně vliv na výši trestu, ale zpravidla nikoli na výrok o vině.

Najít si mezi podřízenými bílé koně, kteří budou podepisovat to, co šéfové považují za příliš rizikové, by tedy napříště nemělo být na zdejších ministerstvech, na úřadech a v podnicích tak snadné, jako doposud. Ve srovnání s vyhlídkou na ztrátu svobody bledne i eventuální obava z vyhazovu z práce. Zavírat oči před nepravostmi, držet ústa a krok se může krutě nevyplatit.

Navíc je současný megaproces možná jen první vlaštovkou. Od loňska vyšetřuje policie například i předražené zakázky na ministerstvu vnitra. Jedná se o rekonstrukci rekreačních objektů, za něž ministerstvo mělo platit podle znaleckých posudků až trojnásobek obvyklé ceny. Trestní oznámení podalo ministerstvo vnitra po příslušném auditu i kvůli zakázce na praní prádla, kterou dostala za ministra Langera bez výběrového řízení firma s dvojnásobnou sazbou, oproti obvyklé ceně.

O podobných praktikách i na jiných ministerstvech, ať už dopravy nebo zahraničí, referují média co chvíli. A důvodná podezření na zmanipulované a předražené zakázky se objevují zrovna tak v krajích a na radnicích. Stále častěji mají i dohru před soudem.

Budějovický megaproces je výjimečný jen tím, že se policii podařilo tentokrát rozkrýt celou síť. Zbývá doufat, že včetně těch, kteří s ní ten nanejvýš výnosný výlov pořádali. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…