Lída Rakušanová: Maturitní fiasko

14.05.2012 20:04

Jednou věcí si, jak nový ministr školství, tak šéf společnosti Cermat, odpovědný za státní maturity, mohou být jisti: po letošním fiasku s maturitou z matematiky si napřesrok vybere obtížnější formu této plošné zkoušky dospělosti z dotyčného předmětu jen matematický génius nebo sebevrah. A to může Cermat „harmonizovat“ výsledky matematických písemek třeba desetkrát.

Lída Rakušanová: Maturitní fiasko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Když je nedávno středoškoláci psali, museli za dvě hodiny vyřešit 23 úloh, z nichž jich řada byla atypická v tom smyslu, že například připouštěly více možností postupu. Kromě toho byly obtížné otázky hned na začátku, takže jak přiznali i odborníci, spíš než znalosti z matematiky předvedli žáci schopnosti pracovat ve stressu.

Nepřekvapuje, že se proti tomu vzbouřili ve vzácné shodě jak žáci, tak jejich učitelé a ředitelé středních škol.

Cermat sice nakonec ustoupil a písemky překvalifikoval, takže místo skoro 17 procent studentů, kteří původně napsali tuto obtížnější verzi písemek za pět, jich nyní propadají jen necelá tři procenta. To ale stěží může něco změnit na faktu, že obliba matematiky, už teď katastrofálně nízká, u středoškoláků dál klesla.

Paradoxní přitom je, že zatímco se ministerstvo školství ruku v ruce s Cermatem postaralo dosti drastickým způsobem o to, aby chuť maturovat z obtížnější verze matiky napříště přešla i ty středoškoláky, kterým matematiku neznechutila škola, snaží se občanská iniciativa zdejších podnikatelů děti k matematice zase vrátit. A jdou na to nejspíš tím jediným správným způsobem: v projektu „matematika s chutí“ nabízejí totiž odpovídající vzdělání učitelům třetích až pátých tříd. Ti byli doposud většinou zvyklí chrlit na žáky definice a vzorečky a vyžadovat, aby podle nich řešili abstraktní příklady.

Přitom se i výuka matematiky dá dělat jinak: tak, aby děti pochopily, k čemu jim to všechno v praktickém životě bude. Na konkrétních situacích postavené úlohy rozvíjejí logické myšlení zrovna tak, ale mají jednu velkou přednost: děti se přitom nenudí a je šance, že si to hravě zapamatují. V každém případě to vypadá na slibnou cestu, jak čelit faktu, že se úroveň znalostí z matematiky u zdejších školáků stále zhoršuje. Podle mezinárodních srovnávacích testů postrádá tady vědomosti z matematiky, nezbytné k řešení běžných životních situací, už každý čtvrtý.

Nicméně: začít u učitelů na základních školách je běh na dlouhou trať. Než se nynější třeťáci dopracují k maturitě, uplyne jedno desetiletí. Ze středních škol vyjdou mezitím statisíce maturantů. A pokud na nich Cermat bude rok co rok u státní maturity zkoušet, co všechno vydrží, zdegeneruje tento plošný test znalostí generace na prahu dospělosti na úroveň už zcela bez vypovídací hodnoty.

Že se to dá udělat i jinak, dokazuje příklad sousedního Rakouska.

Tam státní maturity – říkají jim maturity centrální – také zavedli. Ovšem se čtyřletým předstihem a s předem jasně formulovanými požadavky. Tak, aby žáci i učitelé měli šanci se s novou situací seznámit v praxi. Což znamená, že od ročníku, kdy byly do škol zavedeny, skládají první maturanti centrální maturitní zkoušky až za čtyři roky. Protože se na ně celé své středoškolské studium připravují, vědí, co je může čekat. A také učitelé podle toho strukturují látku.

Tady se naproti tomu, a to i ve druhém roce státních maturit, postupuje pořád ještě stylem „pokus-omyl“. Je to nezodpovědné: maturanti nejsou pokusní králíci. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…