Lída Rakušanová: Porodní bolesti veřejných zakázek

04.02.2012 7:30

Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Ty v úterý údajně zhatil parlament, když přehlasoval veto senátu a schválil zákon o veřejných zakázkách v původním znění.

Lída Rakušanová: Porodní bolesti veřejných zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Ve snaze ho vylepšit, pokusili se totiž senátoři vnést do něj povinnost rozkrýt vlastnické struktury jak uchazečů o veřejné zakázky, tak i všech jejich subdodavatelů, a to ještě do tří let po ukončení zakázky.

Za správnost těchto údajů měla odpovídat vítězná firma, a pokud by některý z jejích dodavatelů nahradil úřední dokument o svých majitelích jen čestným prohlášením, pak by měl povinnost informovat alespoň o číslech účtů, na které jsou vypláceny dividendy. 

V principu to nebyl špatný nápad: tímto způsobem by se nejspíš rozkrylo, v jakých kapsách peníze z veřejných zakázek ve skutečnosti končí. Jenže legislativní postup, jakým to senát technicky provedl, by prý vnesl do zákona jen chaos a v reálu by ho zablokoval. Aby tudíž poslanci senátory přehlasovali a schválili zákon o veřejných zakázkách alespoň v původní, byť nedokonalé verzi, za to se nakonec přimlouval i ředitel Transparency International David Ondráčka. 

Výsledkem ovšem je, že sotva byl zákon schválen, už se diskutuje o jeho novele. Mluví o tom nejen sociálně demokratická opozice, ale i některé protikorupční iniciativy. Ministr spravedlnosti sice zdůrazňuje, že transparentnost vlastnictví firem není důležitá jen u veřejných zakázek, nýbrž generelně, takže ji bude řešit zvláštní zákon, který se na ministerstvu spravedlnosti připravuje. Podle protikorupčních iniciativ se ale bude v tomto případě jednat o soukromoprávní normu, která nemůže firmám nařídit, aby svou vlastnickou strukturu rozkryly. 

Faktem na druhé straně je, že i když čerstvě schválený zákon evidentně neřeší to nejpodstatnější, totiž kde peníze z veřejných zakázek vlastně končí, pár změn k lepšímu přece jen obsahuje: o zakázky se například bude muset soutěžit už od jednoho milionu, zadávací dokumentace bude veřejná a zveřejňovat se bude muset i smlouva a konečná cena, aby se předešlo různým dodatkům a skrytému zvyšování nákladů. A mimo jiné nebude napříště ani možné zužovat výběr uchazečů pomocí losování. Dodnes totiž policie vyšetřuje řadu konkrétních případů, podezřelých z manipulací tak, aby při nich byl „vylosován“ předem určený kandidát. 

Zajímavé v této souvislosti je, že se leckde, zřejmě ještě rychle předtím, než začne v dubnu nový zákon platit, losuje jak o život. Na radnici v Lovosicích, jak vyplývá z článku v Litoměřickém deníku, se například teď chystají omezit losem počet firem, které se přihlásily do veřejné soutěže na zakázku o údržbu městské zeleně. A to přes skutečnost, že se jim těch firem přihlásilo všeho všudy deset a vylosováním by se jich do finále mělo dostat sedm. Proč nemohou podat nabídku do soutěže rovnou všechny, je ve hvězdách: nejspíš proto, že na radnici už vznikla na omezení počtu zájemců extra komise.

Losování je oblíbené také v ústeckém kraji. Tam bylo například touhle metodou vybráno z 22 zájemců pět firem, ucházejících se o stavbu nových úseků labské cyklostezky. Vítěz tendru už byl vybrán – a postaví necelých 17 kilometrů za bezmála 200 milionů korun. Prý kvůli náročnosti terénu.

Nechme teď stranou úvahy o tom, nakolik to opravňuje náklady dvanácti milionů na kilometr cyklostezky: podstatnější je, že napříště už se losovat nebude nikde. Pokud je ovšem tohle jeden z hlavních protikorupčních „výdobytků“ nového zákona o veřejných zakázkách, je to na ty dva roky, co se na něm údajně pracovalo, spíš chabý výsledek.  

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…