Lubomír Man: Dvojí přivítání amerických mloků v ČR

06.06.2016 12:53

Spisovatel Karel Čapek, intelektuální i mravní symbol naší předmnichovské republiky, vyjádřil v knize Válka s mloky svůj odpor k mocnosti, která se rozlézá po celém světě.

Lubomír Man: Dvojí přivítání amerických mloků v ČR
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

Je všude, z Hamburku se šíří po Labi až do střední Evropy, pohlcuje další a další území, je kdekoliv doma a šíří se dál, hranice států pro ni neexistují, protože ta mocnost má za to, že ona může všechno. Je už pánem poloviny světa a je pevně rozhodnuta, stát se pánem světa celého.

Čapek tyhle uzurpátory vtělil do podoby hladkých žlaznatých obojživelníků – mloků – a myslel jimi nacisty, ale ani ve snu by ho asi nenapadlo, že po nacistech převezme roli světovládných mloků – a tentokrát už v měřítku celého světa - Amerika. V jeho době země oficiálně symbolizující svobodu - a dnes proslulý rozněcovač válek po všech kontinentech, který to bez vpádu do cizí země vydržel jen mezi roky 1935 až 1940 a jinak válekchtivá mocnost jak vyšitá, která se se svými vojenskými základnami rozmáchla po celém světě a je pevně rozhodnutá zřídit je, coby symboly své moci, všude - a tedy i v Rusku a v Číně. A pokud tyhle dvě země její světovládnou roli nechápou, dobrá, pak je Amerika svým vojskem a svými raketami a plavidly obklíčí ze všech stran, nedovolí jim dýchat – však i oni přijdou k rozumu. Pošle k nim své vojenské konvoje, a to co nejblíže k jejich hranicím, aby jim její zbraně dýchaly přímo na záda. Protože věřte tomu, tohle se dá vydržet týdny a možná i měsíce, ale nedá se to vydržet roky. Takže, když ten tlak ustojíme a když to s trochou štěstí přímo nebouchne, spadnou nám i tyhle dvě země do klína jako zralé hrušky.

Jeden z takovýchto obkličovacích konvojů kodrcal v minulých dnech směrem k severní hranici Ruska skrze naše území, a náš premiér a ministr obrany Stropnický - kdo ví, dost možná že oba dva též čtenáři Čapkovy knihy - se za ním vypravili. Stropnický v Praze a premiér až ve Vyškově. Ale nikoliv, aby jeho vojákům řekli to, co by jim řekl Karel Čapek. Že je totiž nemravné se se zbraněmi rozlézat po celé zeměkouli a těmi zbraněmi jiné země napadat, bombardovat a ohrožovat, protože tímhle vším se přece rozdmýchávají i udržují války, ale aby – a teď se raději něčeho přidržte – jim za jejich návtštěvu u nás poděkovali. Jen tak dál, hoši, drážděte ruského medvěda dál a co to dá, snad to nějak dopadne.

Tolik tedy vyslanci naší vlády, a věřte, že kdyby nebylo jednoho našeho bývalého příslušníka mezinárodních sil KFOR, kterého tímto co nejvěčněji zdravím a jenž se americký konvoj pokusil zastavit tak, že se proti jeho vozidlům postavil holým zadkem, musel bych si o tenhle národ dělat opravdu starost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.