Lubomír Man: Pařížský Pantheon okupovaly „černé vesty“

15.07.2019 7:34

200 až 300 imigrantů z území západní Afriky, přezdívající se po vzoru žlutých vest „vesty černé“, zaplavily v pátek odpoledne budovu pařížského Pantheonu a přisahaly, že ji neopustí, dokud nezískají povolení k trvalému pobytu ve Francii.

Lubomír Man: Pařížský Pantheon okupovaly „černé vesty“
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

Pantheon je populárním turistickým objektem a mauzoleem, v němž je pochována většina nejslavnějších francouzských národních hrdinů, mimo jiné např. Voltaire nebo Victor Hugo.

„Jsme bez dokumentů, bez hlasu a bez tváře a přišli jsme právě k hrobům vašich největších lidí, abychom před nimi váš opovrhující postoj vůči nám odsoudili,“ prohlásil jeden z organizátorů protestu. „A zůstaneme zde tak dlouho, dokud poslední z nás potřebné dokumenty k pobytu ve Francii nedostane.“

Poté co pobyli uvnitř Pantheonu několik hodin, přemístili se protestující před budovu, kde pokračovali ve svém protestu v sedě. Ale už po několika minutách se dosud poklidná situace vymkla kontrole, když policie opakovaně vyzvala protestující k tomu, aby se rozešli. V následujících potyčkách použila policie obušky a pepřový plyn a několik osob bylo zraněno.

(z Guest Contibutions na webu P. C. Robertse přeložil Lubomír Man)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.