Luboš Olejár: Vznikající vládní koalice chce škodit pacientům

10.12.2013 19:16

Svaz pacientů ČR protestuje proti koaličním záměrům poškodit práva pacientů ponecháním poplatků ve zdravotnmictví - za návštěvu na pohotovosti a za "stravu v nemocnici".

Luboš Olejár: Vznikající vládní koalice chce škodit pacientům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

Svaz pacientů ČR trvá na tom, aby Ústavou ČR garantovaná práva pacientů byla při koaličních jednáních o sestavení vlády plně respektována.

Překvapilo nás, že se znova uvažuje o poplatcích za pohotovost. Tyto poplatky představují nepřípustnou překážku v poskytování základní zdravotní péče, která musí být hrazena cestou veřejného zdravotního pojištění. Jaká je jiná zdravotní péče poskytována během dne a jaká je zdravotní péče poskytována večer a v noci? To česká Ústava a LZPS zná dvě úrovně zdravotní péče?

Znova opakujeme, že je na rozhodnutí lékaře neposkytnout v pohotovostním režimu péči, která může být odložena, ale nesmí se žádat, aby o neodkladnosti péče rozhodoval sám pacient. Žádat něco takového je projevem neznalosti zdravotnických zásad a pohrdáním Listiny základních práv a svobod.

Překvapuje nás, že vyjednávači budoucí vládní koalice mají starost o financování nemocnic, které z třetiny jsou už nyní před krachem a místo zvýšení plateb od pojišťoven a od státu za státní pojištěnce, aby se doplnili potřebné zdroje zdrav. pojišťovnám v řádu cca 5 mld., tak se zabývají omezováním péče pro ty nejpotřebnější a sociálně slabé pomoci poplatků za pohotovost a stravu. Zajišťovat dostupnost zdravotní péče je ústavní povinností státu a ten musí zákonem stanovit taková pravidla, aby tato péče mohla být hrazena cestou veřejného zdravotního pojištění. V našem případě musí zákonem upravit pojistné, i pojistné, které za některé občany sám platí, tak, aby to k hospodárnému obstarávání potřebné péče stačilo. Výdaje s tím spojené jsou tedy výdaji mandatorními, danými zákony. S nimi musí státní rozpočet počítat a nelze říkat, že na to stát nemá, to je zvláště směšné krátce potom, co ČNB natiskla 200 miliard korun, aby poškodila korunu a zároveň občany.
Proto žádáme, podívejte se do Německa, kdy v říjnu 2012 jednomyslně Bundestag 589 hlasy zrušil všechny poplatky! Vezměte si konečně příklad z Německa!

Luboš Olejár, v.r.
prezident Svazu pacientů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…