Luboš Palata: Ukrajinská revoluce není oranžová, ale evropská

08.12.2013 20:02

Není to už pomerančová, oranžová revoluce, ale o to víc je to revoluce naše, revoluce evropská. Za ty čtyři dny, kdy jsem chodil po kyjevských ulicích, jsem s výjimkou mandarinek ve zdejší samoobsluze Billa na žádnou oranžovou nenarazil. V kyjevských ulicích je zato spousta vlajek, které tady před těmi devíti lety nebyly, nebo jich bylo velmi pomálu. Jsou to vlajky Evropské unie, které spolu s vlajkami Ukrajiny tvoří takovou zvláštní žluto-modrou záplavu.

Luboš Palata: Ukrajinská revoluce není oranžová, ale evropská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Byť se to nám obyvatelům země, kde se většinou na Evropskou unii jen nadává, může jevit nepravděpodobné, tady v Kyjevu se už skoro dva týdny nepřetržitě demonstruje za to, aby se Ukrajina mohla do té naší nemilované Evropské unie vydat. Desítky mladých kyjevských studentů, kteří za Ukrajinu v Evropské unii demonstrovali, byli za to před týdnem do krve zbiti ukrajinskými policejními jednotkami.   

Přestože tady v srdci Kyjeva a přilehlých ulicích panuje revoluční nadšení, musím říci, že mě tu dost často přepadal strach. Strach, co se tady může v příštích dnech dít, pokud se prezident Viktor Janukovyč a vládnoucí kabinet premiéra Azarova rozhodnou, že už to celé trvá už moc dlouho a že to prostě ukončí. Dívám na chatrné barikády, unavené muže u sudů, v nichž hoří dříví, aby se měli alespoň kde ohřát.  

Zatímco pódium, na kterém se už týden střídají opoziční politici, vyrostlo do výšky, zástupy demonstrantů pod ním řídnou. Není divu, je před novoročními a vánočními svátky, musí se nakupovat dárky, chodit do práce, nemůžete si vzít jen tak dovolenou. A teploty klesají už téměř setrvale po nulu a už jsem tu zažil i regulérní sněhovou vánici.   

Ale i oranžová revoluce začala na podzim a končila v zasněženém Kyjevu. Na rozdíl od téhle měla však blízký cíl, a tím bylo anulování zfalšovaných voleb prezidenta a jejich opakování, z něhož pak vzešel oranžový prezident Viktor Juščenko. Nejvíce evropská hlava státu, kterou samostatná Ukrajina zatím měla. Vše se vyřešilo během pár měsíců, revolucionáři se mohli vrátit k práci, ke svým normálním životům.  

Do Unie to má Ukrajina velmi daleko, a to i do nového podpisu asociační dohody s Evropskou unií, o niž teď na náměstí Nezávislosti a Chreščastiku jde. Proto jsou ty mnohé desetitisíce, které za tento sen dnes a denně demonstrují, o to obdivuhodnější.  

Už kvůli jejich nadšení, uvnitř naší Evropské unie nevídaného, by si Ukrajina naději na to být evropskou unijní zemí zasloužila. Třeba jako dárek k Novému roku nebo k Vánocům.   

Hezký adventní víkend vám z Kyjeva přeje váš Luboš Palata.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…