Luboš Palata: Varšavské povstání můžeme Polákům závidět

03.08.2014 14:30

Je pouze málo měst, které dokázaly přežít vlastní smrt. Jedním z nich je polské hlavní město Varšava, jehož zkáza na konci roku 1944 byla nacistickou odplatou za Varšavské povstání, které začalo prvního srpna v sedmnáct hodin před sedmdesáti lety.

Luboš Palata: Varšavské povstání můžeme Polákům závidět
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

 Varšava je dnes téměř dvoumilionovým, s předměstími dokonce třímilionovým městem, v jehož centru vyrostlo za poslední desetiletí mrakodrapové city, jediné svého druhu ve střední Evropě. Je to město, které má málo společného jak s předválečnou Varšavou, tak s Varšavou v dobách socialismu, kdy to bylo šedivé, smutné a nehezké město. 

Dnes sice není Varšava stále krásná, ale je zajímavá a přitažlivá. Krásná je z Varšavy „staruwka“, po válce doslova znovupostaveného Starého města, které dnes patří k vůbec nejzdařilejším rekonstrukcím podobného druhu na světě a právem je na seznamu světového dědictví Unesco. 

Z předválečné Varšavy se dočkala zmrtvýchvstání ještě dlouhá, krásná ulice Nowy Swiat, nezmizely ani tiché parky v Lazienkách, zámek Wilanow a pár dalších nejcennějších budov. Ale Varšava, jak ji je možné vidět na fotografiích z dob mezi první a druhou světovou válkou téměř není. 

Byla to společně s dvěma sty tisíci životy Varšavanů obrovská cena za povstání, které mělo být ukázkou síly polského podzemního státu a jeho odboje, který začal ihned po polské kapitulaci na podzim roku 1939 a svojí silou a rozsahem snad s výjimkou Titovy Jugoslávie neměl obdoby. Cíl varšavského povstání byl jednoduchý, osvobodit polské hlavní město vlastními silami, ještě dříve, než se do něj dostane Stalinova Rudá armáda, která v Polsku nastolovala okamžitě svoje nesvobodné totalitní pořádky. 

Jenže nacistické jednotky se nevzdaly a použily svoji převahy k likvidaci povstání, které kapitulovalo po dvou měsících hrdinských bojů. Sovětská vojska, která stála na druhém břehu Visly, nehnula celou dobu doslova ani prstem. S výjimkou k nezdaru odsouzenému pokusu polských jednotek Východní armáda o výsadek, při které dva a půl tisíce polských vojáků zahynulo. Sovětský diktátor Stalin dobře věděl, že Hitler mu porážkou povstání pomůže v poválečné likvidaci demokratických a prozápadních kruhů v Polsku. 

Přes svoji porážku, jen malou satisfakcí bylo, že dvacet tisíc povstaleckých bojovníků bylo nacisty uznáno po kapitulaci za válečné zajatce, je Varšavské povstání dodnes připomínáno jako velký hrdinský počin Poláků. 

Když chodím po Varšavě, jsou zdi ulic posety malými pomníčky, většinou pomníčky těch, kteří tehdy ve Varšavském povstání zahynuli. Jejich oběť však nebyla tak marná, jak se ještě před rokem 1989 zdálo. K tomu, že je dnes Polsko velkým a hrdým státem, položilo základy i hrdinství Varšavského povstání. Povstání, které my Češi Polákům můžeme svým způsobem dodnes závidět. 

Hezký srpnový víkend vám přeje váš Luboš Palata.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…