Lukáš Berman: Daily Telegraph - Boris musí dohnat tři roky promarněné Theresou May

24.07.2019 20:21

Jak bude historie hodnotit období působení Theresy May, druhé ženy na postu prvního britského ministra v Downing Street číslo 10, které z dnešního pohledu poměrně dost neslavně končí?

Lukáš Berman: Daily Telegraph - Boris musí dohnat tři roky promarněné Theresou May
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Paní May, již čtvrtý britský premiér v řadě popravený stále těsnější Unií, držela moc tři roky a 12 dnů. Tedy poměrně krátce, ale i tak, z hlediska dob nedávných, překonala Gordona Browna a skončila jen těsně za Jamesem Callaghanem, píše dnešní londýnský list The Daily Telegraph.

Do funkce paní May nastoupila v červenci 2016 po rezignaci premiéra Camerona po hlasování o referendu o  Brexitu. Přišla vyzbrojena radikální domácí agendou, která však nikdy nespatřila světlo světa, neboť její premiérování zkonzumoval výhradně Brexit, pokusy o něj a katastrofální neschopnost jej uskutečnit.

Konzervativní londýnský list uvádí, že během referendové kampaně byla paní May pro setrvání Spojeného království v Unii, i když se svým vlastním způsobem tak nějak zdráhala. Ale protože Brexit byl příčinou krize, která stála jejího předchůdce Davida Camerona krk, měl prý již tehdy úkol zajištění vystoupení Spojeného království připadnout na stoupence Brexitu, třeba na Borise Johnsona. Tři roky uplynuly a to, co se mělo stát již tehdy, tak se stalo až nyní. Pan Boris Johnson dnes odjede do Buckinghamského paláce políbit ruce královně, aby se do Downing Street číslo 10 vrátil jako nový předseda vlády. Tři roky marně uplynuly a úkol, který byl v době nástupu paní May do funkce již tak dost obtížný, čas učinil nyní ještě mnohem těžším. Způsob, jakým se vedla jednání s EU, a zejména začlenění vztahů s Irskem do dohody o vystoupení z EU, prý vedl k tomu, že byly přijaty křečovité postoje, díky nimž bylo dosažení dohody s Unií mnohem obtížnější, domnívá se The Daily Telegraph.

Problémy způsobené přístupem k sekvencování unijních rozhovorů byly podle konzervativního britského listu umocněny největší chybou paní May, tedy vyhlášením voleb, které ji stály parlamentní většinu zděděnou po jejím předchůdci. Pro takové rozhodnutí prý existoval dobrý důvod, tedy nutnost mít v Dolní Sněmovně výraznější většinu potřebnou za účelem překonání odporu, který se očekával. Je prý ironií, že získala větší podíl na hlasování než kterýkoliv jiný šéf konzervativců po Margaret Thatcherové v roce 1983, ale většinu přitom ztratila. Skončila tak v horším postavení než předtím, s jazýčkem na rovnováze moci v rukou partnera, který nemůže připustit myšlenku na jiné chování vůči Severnímu Irsku než ke zbytku Velké Británie, uvádí The Daily Telegraph.

Není prý také pochyb, že se tvrdě snažila. Často odpovídala na otázky ve sněmovně celé hodiny a v honbě za Brexitem uskutečnila nespočet vyčerpávajících schůzek, což by jistě položilo mnoho třeba i o půlku mladších lidí. Nebyla však schopna přesvědčit dostatek poslanců, nejen z řad jí nakloněných stoupenců Brexitu, že uskutečněním jejího plánu dojde k naplnění všech těch jejích slibů, které dala na počátku svého premiérování.

V souvislosti s oznámením včerejšího výsledku utkání o nového konzervativního lídra pak The Daily Telegraph rovněž cituje konzervativního politika Charles Walkera, který doufá, že konzervativní strana bude k příštímu předsedovi vlády laskavější, než byla k paní Mayové. Možná v jiné době mohla prý být dobrou premiérkou. Houževnatost a vytrvalost mají být těmi vlastnostmi, které lze vždy nasadit v národním zájmu, ale v tomto případě se prý ukázaly jako handicap. Navíc prý neviděla Brexit jako příležitost, ale jako cvičení za účelem omezení nepříznivého dopadu, přitom prý měla smůlu v tom, že převzala úřad za okolností, které vyžadovaly politické a diplomatické dovednosti, které jí chyběly. Nyní prý již brzo zjistíme, zda pan Johnson uspěje tam, kde paní Mayová selhala, domnívá se britský list.

Prvním úkolem Borise Johnsona bude sestavení kabinetu, jehož účelem bude uskutečnění Brexitu do 31. října 2019. Vše musí být zaměřeno na toto úsilí. Veškeré plánování vnitrostátních politik, které se tak jako tak stejně prakticky zastavilo, musí prý nyní být dále odloženo. To proto, aby bylo zajištěno, že pokud má Spojené království odejít z EU bez dohody, že je ostrovní království plně připraveno na jakékoli komplikace, které by to mohlo způsobit. Těmito doporučeními a přáním úspěchu nastupujícímu novému britskému premiérovi uzavírá The Daily Telegraph. Do Brexitu zbývá již jen 99 dní.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…