Lukáš Jelínek: Hejtmani na trní

09.04.2015 21:31

Pokud se rok 2015 obejde bez silných politických otřesů, půjde jen o klid před bouří, která se strhne v souvislosti s krajskými volbami v roce příštím. Již teď je zřejmé, že hra na hýbající se škatulata poskytne hned několik regionů. Hejtmani jsou tudíž jako na trní.

Lukáš Jelínek: Hejtmani na trní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Můžeme jen spekulovat, jestli ochota ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka nechat se nedávno zvolit starostou Bíliny souvisela s personální vyprázdněností KSČM, anebo dokladá Bubeníčkovu skepsi, že by mohl v čele kraje pokračovat.

Jistě by šlo také preludovat na téma mnohoobročnictví - ovšem s komunisty, kteří si jinak dávají pozor, aby své voliče nepodráždili, mi to nějak nepasuje.

Kumulace funkcí je častěji zmiňována v souvislosti se sociálními demokraty, mnozí z nich kombinují parlamentní či krajské posty i se zasedáním v pestrých dozorčích radách.

A nejeden oranžový hejtman beztak uvažuje, že by po svém odchodu mohl být aspoň exkluzivním trafikantem. Jsou ale též tací, co skromně mluví o penzi či věnování se vnoučatům, rodině a podobně.

Hovoří se například o tom, že by mohli skončit hejtmani Zlínska, Vysočiny či Královéhradecka, které nominovala ČSSD. V mlhách je též osud libereckého Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jenž je v hledáčku vyšetřovatelů.

Těžké to s obhajobou dobytých pozic budou mít i sociální demokraté Miroslav Novák na Ostravsku a Michal Hašek na jižní Moravě. Zejména posledně jmenovaný, jakkoliv mu nejde upřít pracovitost a politický talent, bude svými oponenty označován za muže minulosti.

S největší chutí si na něm smlsne hnutí ANO, které již svoje schopnosti doložilo získáním primátorských řetězů v Brně, Ostravě nebo Praze. Primátor jihomoravské metropole Petr Vokřál se nedávno stal místopředsedou babišovců a otevřeně hovoří o ambicích ANO v krajských volbách.

Pro pořádek připomeňme, že do voleb 2011 ještě hnutí ANO nešlo. Když ale vtrhne do regionální politiky v příštím roce, nepochybně to bude stát za to. Tedy pokud mu nespadne hřebínek třeba kvůli výkonům Adriany Krnáčové v Praze nebo kvůli střetům zájmů samotného Babiše.

ANO cíleně vytipovává a oslovuje lokální opinion lídry z řad známých nepolitiků i politiků, kteří se s původními partajemi rozešli. Můžeme se těšit na profily ostřílených manažerů, podnikatelů, ale klidně též státních úředníků.

Sociální demokracie, jež především bude obhajovat své dosavadní bašty, proto nechce ponechat nic náhodě a uvažuje o nominování nestraníků.

Analytici sice připomínají, že krajské volby se, mimo jiné i zásluhou poměrného volebního systému, podobají sněmovním, stranicky pojatým, leč ČSSD přesto uvažuje, že by i do takto vyhroceného souboje přišla s překvapivými tvářemi.

Když se jí námluvy s renomovanými osobnostmi podaří, bude moci z nich těžit i ve svém dalším působení. Málokterá stávající formace totiž působí pro lidi zvenčí tak nedobytně jako právě ČSSD.

Místy do krajských střetů může ještě zasáhnout KSČM, pro niž je dobrou zprávou o jejím koaličním potenciálu spolupráce s ANO namátkou na radnicích v Chomutově nebo Kladně. Jenom překvapit mohou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, byť lidovci mají nemalé ambice v moravských a východočeských krajích.

A pak tu ještě máme hnutí Starostové a nezávislí. Nyní je brzdí Půtova kauza, na svém sněmu ale mohou přijít s novým předsedou a hlavně s programovým poselstvím, jež může být atraktivní jak pro voliče, tak pro potenciální koaliční partnery zprava i zleva.

Jisté je jen jedno. Stranám dochází, o jak vysoký bank se příští rok bude hrát, a proto se v jejich kuchyních začíná kmitat a pod pokličkama to vzrušeně bublá. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.