Lukáš Jelínek: Šance pro NKÚ

21.03.2013 18:56

Mazaný trikem mnoha prodejců je, že nám v jednom balíčku nabídnou výrobek žádaný více s výrobkem žádaným méně. Ber nebo neber. To už odkoukali i poslanci.

Lukáš Jelínek: Šance pro NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Proto jsme se dočkali nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu s tváří dosavadního viceprezidenta Miloslava Kaly, za nímž je spousta solidní práce a též pochvaly od nevládních organizací. Zvolen ale byl pouze díky dohodě ČSSD a ODS, že novou viceprezidentkou bude exposlankyně Zdena Horníková. Korektně dodejme, že i Kala býval zákonodárcem a nikde není psáno, že paní Horníková nepůjde v jeho šlépějích. Ovšem zatím o její kvalifikaci nevíme nic.

Bylo přesto poněkud nedůstojné, když s pochybnostmi obestírajícími jednání poslanců byl v úterních Událostech komentářích České televize konfrontován Miloslav Kala, který se držel od partajní roviny výběru zásadně stranou a dokonce dlouho váhal, má-li do souboje o prezidentské křeslo jít. To on, nikoli poslanci, musel odpovídat na otázky připomínající opozičněsmluvní kšefty a upřednostňování straníků před nestraníky nebo pídící se po zakulisí dohody klubů občanských a sociálních demokratů. Na pranýř byl rovněž postaven kvůli skutkům trestně stíhaného předchůdce Františka Dohnala, ačkoli je dobře známé, že na něj další členové kolegia neměli žádné páky, ale i tak s ním skončili v otevřeném konfliktu. Už méně prostoru bohužel zbylo na debatu o autoritě a plánech Nejvyššího kontrolního úřadu.  

Pro Kalu hlasovali poslanci ČSSD, ODS a Věcí veřejných, ale uznale se o něm vyjadřovaly i další parlamentní strany s výjimkou TOP 09. To příliš nepřekvapuje: kontroloři vytrvale šlapou na paty ministerstvu financí a Miroslav Kalousek dokonce loni neváhal Kalu osobně urazit. A byla to právě TOP 09, která se neposlední chvíli pokoušela shánět podporu pro prezidentského kandidáta, jehož našla v ODS a kterého přitom sama dříve odmítala. Řekněme na rovinu, že je problém, když je kolegium NKÚ napěchováno vysloužilými politiky. Přeci jen klíčový kontrolní orgán by měl být sestavován vyváženěji a pestřeji.  

Na druhou stranu dnes NKÚ pracuje pečlivě a bez skandálů. Co však chybí, je respekt před kontrolními závěry a zájem médií. A to přesto, že se takříkajíc šťourá i v řadě atraktivních kauz. Do budoucna si chce například posvítit na stále masivnější investice státních institucí do informačních technologií nebo na cenu, za níž jsou u nás za veřejné peníze stavěny dálnice. Dojde prý i na srovnání s mnohem levnější cizinou. Letos chce Kala rovněž prověřovat úvěry České exportní banky nebo čerpání evropských peněz. Pokud ale má být NKÚ co platný, musí se opřít o sofistikovanější metody kontroly než dosud, což si žádá také patřičné odborné a materiální zázemí, čili vstřícnost jím kontrolované vlády.  

Žhavým tématem je také rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Senát nedávno zamítl návrh ústavního zákona, jenž kontrolory pověřoval sledovat hospodaření obcí, krajů a některých dalších orgánů veřejné správy. Vždyť například i při zdánlivě banálních nákupech kancelářských potřeb lze šetřit nebo naopak oknem vyhazovat miliony. Novela zákona ale bude předložena znovu, snad s větším úspěchem. Pak by měly přijít na řadu i polostátní firmy.  

Jakmile po Kalovi zvednou poslanci ruku i pro Horníkovou a oba pak prezident republiky jmenuje, budeme moci hovořit o definitivním ukončení nešťastné Dohnalovy éry. Uvědomme si ale, že náš dluh k NKÚ nemá jenom personální rozměr. Kontrolu je třeba též respektovat a zajistit jí adekvátní podmínky.

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.