Lukáš Kovanda: ČR má jeden z nejnižších vládních dluhů v EU. Neusínejme ale na vavřínech

14.01.2016 18:14

Hospodaření sektoru vládních institucí ve třetím čtvrtletí 2015 skončilo v přebytku 0,91 procenta hrubého domácího produktu.

Lukáš Kovanda: ČR má jeden z nejnižších vládních dluhů v EU. Neusínejme ale na vavřínech
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo ke zlepšení salda hospodaření o 0,90 procentního bodu. Poměr dluhu sektoru vládních institucí k HDP poklesl na konci třetího čtvrtletí meziročně z úrovně 43,29 na 41,42 procenta.

Česká republika ve třetím čtvrtletí loňského roku dále zlepšila stav svých veřejných financí. Dluh sektoru vládních institucí v poměru k HDP se dále snížil a nachází se již více než čtyři procentní body pod úrovní krizových maxim roku 2013. Na dohled je redukce dluhu v poměru k HDP pod úroveň 40 procent, kde se naposledy nacházel v roce 2011.

Poměr se redukoval i mezičtvrtletně. Přitom už ve druhém čtvrtletí 2015 jen několik zemí Evropské unie hospodařilo z hlediska daného ukazatele lépe než ČR. Konkrétně se jednalo o Bulharsko, Rumunsko, Pobaltské státy a Lucembursko. Průměr zemí evropské osmadvacítky byl více než dvojnásobný, když činil 87,8.

Poměrně příznivý stav zadlužení vlády v poměru k HDP je výsledkem loňského zářného růstu české ekonomiky a stabilizace státního dluhu. Té ale bylo z velké části dosaženo prostřednictvím rozpouštění rezervních prostředků. Také zářný růst ekonomiky byl do značné míry dán vzácnou a přechodnou souhrou několika faktorů a nebude si již letos opakovat. Z těchto důvodu je třeba neusnout na vavřínech a dále se snažit o redukci vládního zadlužení, zejména v tak hospodářsky příznivých časech, jako je tento. To vláda bohužel nečiní.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.