Lukáš Kovanda: Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí více, než se čekalo

17.05.2016 13:15

Hrubý domácí produkt vzrostl v prvním čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 3,1 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta.

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí více, než se čekalo
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Předběžný odhad HDP ČR za první čtvrtletí signalizuje, že pesimističtější prognózy ohledně letošního vývoje tuzemské ekonomiky se zatím nenaplňují. Růst 3,1 procenta poměrně citelně, zhruba o 0,5 procentního bodu, překonává jak odhad trhu, tak předpoklad klíčových institucí, například České národní banky.

Je však třeba dodat, že finální výsledek se od tohoto předběžného odhadu může ještě výrazně lišit. I pokud by však nastala výraznější revize směrem dolů, empirická zkušenost napovídá, že nebude tak markantní, aby se o růstu v prvním kvartálu dalo hovořit jako o zklamání.

Z dnes zveřejněných předběžných dat lze usuzovat, že solidní spotřeba domácností a silný výkon zahraničního obchodu poměrně v prvním kvartále uspokojivě kompenzovaly jistý útlum v investiční aktivitě, daný ukončením možnosti dočerpávat prostředky z rozpočtu EU za programovací období 2007 až 2013, či třeba stále malátný výkon stavebnictví.

V dalších čtvrtletích však dynamika růstu zpomalí, navzdory solidnímu růstu v prvním čtvrtletí. Za celý letošní rok vykáže tuzemská ekonomika růst 2,5 procenta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…