Lukáš Kovanda: Drahé máslo či sýry bere Čechům chuť nakupovat

06.09.2017 16:34

Komentář k maloobchodním tržbám za červenec

Lukáš Kovanda: Drahé máslo či sýry bere Čechům chuť nakupovat
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Maloobchodní tržby rostly v červenci v očištěném meziročním vyjádření nejpomaleji od ledna letošního roku. Nabízí se tak otázka, zda se klíčový tahoun ekonomiky – spotřeba domácností – nezačíná zadrhávat. Lépe řečeno, zda neprocházíme obdobím kulminace. Dynamika spotřeby chladla v červenci v segmentu potravinářského zboží, kde se zřejmě projevil vysoký růst cen tak důležitých potravin, jako je máslo, sýry nebo vejce.

Poměrně slušnou poptávku vykazovali Češi po nepotravinářském zboží, což svědčí o jejich ochotě utrácet v rostoucí míře za zboží a služby, které nutně nepotřebují, tedy o jejich poměrně optimistických vyhlídkách stran své vlastní finanční situace. Dynamiku ovšem povážlivě ztrácela také poptávka po motorových vozidlech.

Letos ve druhém čtvrtletí tržby v motoristickém segmentu v podstatě jen vyrovnaly tržby z loňského druhého kvartálu. Zdá se, že Češi definitivně obnovili svůj vozový park, jehož obměnu pozdržovali v letech poznamenaných krizí a recesí, a trh s auty se tak svým způsobem nasycen. Zkrátka a dobře, spotřeba domácností naráží na svůj limit. Její růst bude v nadcházejících měsících slábnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …