Lukáš Kovanda: Je stále mírně pravděpodobnější pokles cen benzínu a nafty

10.08.2017 14:02

Nálada na světovém trhu s ropou je stále poznamenána převahou, byť mírnou, skepse ohledně možností cenového růstu strategické suroviny.

Lukáš Kovanda: Je stále mírně pravděpodobnější pokles cen benzínu a nafty
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Trh vyhlíží zřetelnější signál od kartelu OPEC, že jeho členské státya další významní těžaři včetně Ruska opravdu dostojí svému předprázdninovémuzávazku stran prodloužení omezení těžby po zbytek letošního roku. Trh takévyhlíží jasnější signál od Libye, že se k uvedené dohodě připojí. Dosudz ní totiž byla vyňata, avšak v posledních měsících se v zemi, rozvrácené občanskou válkou, podařilokonsolidovat těžební kapacity a její měsíční produkce dosáhla úrovně, kterákriticky tlumí snahu kartelu o omezení světové nabídky ropy. Skepse na světovémtrhu s ropou a pochyby ohledně schopnosti OPEC a dalších těžařů "táhnout za jeden provaz" stálepředstavují pro české řidiče silnou naději, že růst cen pohonných hmot učeských čerpacích stanic, jenž v posledních dnech nastal, je pouzepřechodnou záležitostí. Zkrátka a dobře, obrat na trhu s ropou a v cenáchbenzínu a nafty v ČR zatím trvá příliš krátce a je příliš slabý na to, abypůsobil přesvědčivě. Pro další dny a týdny je stále mírně pravděpodobnějšípokles cen benzínu a nafty v ČR než jejich růst. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…