Lukáš Kovanda: Dramatické zdražování pohonných hmot v ČR nebere konce

31.05.2018 11:09

Komentář k vývoji a výhledu cen pohonných hmot v ČR na základě dnes zveřejněných cen benzínu i nafty a na základě aktuálního vývoje ceny ropy na světových trzích.

Lukáš Kovanda: Dramatické zdražování pohonných hmot v ČR nebere konce
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Dramatické zdražování pohonných hmot v ČR nebere konce. V červnu však řidičům dají naději zasedání kartelu OPEC a České národní banky.

Cena benzínu i nafty v ČR včera vystoupala na nejvyšší úroveň od prosince 2014. Litr benzínu Natural 95 se poprvé od té doby prodává v průměru za 33,31 koruny, litr nafty zase za 32,48 koruny. Pokračuje tak dramatický růst cen pohonných hmot. Za uplynulý měsíc zdražil litr benzínu v průměru o 2,10 koruny, litr nafty pak o 2,22 koruny. V první polovině června se přitom řidiči musí připravit na další zdražování. Pak růst cen pohonných hmot zmírní, a dokonce se zcela stabilizuje. Cena benzínu se tak ovšem ještě před začátkem léta může přiblížit hranici 34 korun za litr, cena nafty atakuje úroveň 33 korun za litr. Důvodem zmírnění zdražování pohonných hmot je pokles cen ropy na světových trzích, který započal minulý týden. Severomořská ropa Brent zlevnila z úrovní kolem 80 dolarů za barel na současnou cenu kolem 77,50 dolaru za barel. Za tímto zlevněním stojí signály, že Saúdská Arábie, Rusko a další tradiční těžařské mocnosti v rámci vídeňského zasedání kartelu OPEC ve druhé polovině června rozhodnou o částečném uvolnění nyní praktikovaných těžebních limitů. Tím by na světové trhy vehnaly více ropy a zesílily tak tlak na její cenový pokles. Specificky v ČR pak tlak na pokles cen pohonných hmot umocní Česká národní banka, která je evidentně nespokojená s nynější až příliš slabou úrovní koruny. Pokud během června nezaberou další slovní intervence pronášené představiteli ČNB ve prospěch silnější koruny, nelze vyloučit, že již na svém měnověpolitickém zasedání koncem měsíce centrální banka přistoupí ke zvýšení základní úrokové sazby. To by podpořilo korunu i vůči dolaru a zesílilo tlak na pokles korunové ceny barelu ropy a tedy i pohonných hmot v ČR. Sečteno podtrženo, květnové dramatické, více než dvoukorunové zdražení litru pohonných hmot v ČR se v červnu určitě konat nebude. Zejména v první polovině měsíce však budou benzín i nafta dále zdražovat. Postupně se však vlivem vývoje na světovém trhu s ropou, vlivem vývoje kursu koruny a v souvislosti s klíčovými zasedáními OPEC a ČNB v druhé půli června cena pohonných hmot v ČR stabilizuje na výše uvedených úrovních.

Lukáš Kovanda, Ph.D.,
ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.