Lukáš Kovanda: Míra nezaměstnanosti se v květnu citelně propadla. Nezvykejme si…

08.06.2016 14:30

V květnu celkový počet uchazečů o zaměstnání poklesl o 4,9 procenta na 394 789, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 3,8 procenta na 129 054 a podíl nezaměstnaných osob poklesl na 5,4 procenta.

Lukáš Kovanda: Míra nezaměstnanosti se v květnu citelně propadla. Nezvykejme si…
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pokles míry nezaměstnanosti o tři desetiny procentního bodu je příznivou zprávou, v souladu s očekáváním. Odráží solidní růst ekonomiky. Trh práce potvrzuje, že překonal všechny následky světové finanční krize: počet volných pracovních mít byl naposledy vyšší v říjnu 2008 a počet uchazečů na jedno pracovní místo byl naposledy nižší v listopadu 2008, v obou případech tedy ještě před tím, než tuzemský trh práce „inkasoval“ tíživé dopady finanční krize a jejích důsledků.

Tak citelný pokles míry nezaměstnanosti jako v květnu už ovšem v dohledné době jen tak nezaznamenáme. Dynamika poklesu míry nezaměstnanosti zpomalí.

Určitá výše míry nezaměstnanosti je totiž v tržní ekonomice přirozená a kýžená. Zaměstnavatelé také mají při nízké míře nezaměstnanosti náročnější podmínky pro hledání vhodné pracovní síly, což z povahy věci vede k akceleraci růstu mezd, který tlumí tlak na další pokles míry nezaměstnanosti.

Ve zbytku letošního roku bude míra nezaměstnanosti klesat měsíčně maximálně o desetinu procentního bodu, v letních měsících z důvodu přílivu absolventů na pracovní trh ovšem vzroste, stejně jako ke konci roku z důvodu ukončování sezónních prací. Za celý rok 2016 vykáže míra nezaměstnanosti hodnotu 5,7 procenta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…