Lukáš Kovanda: Průmyslníky bude strašit Trump a nedostatek pracovníků

07.02.2017 18:46

Tuzemský průmysl vykázal z celoročního pohledu roku 2016 velice solidní „spurt“ do cíle. V posledních dvou měsících roku vykázala slušná čísla jak samotný průmyslová produkce, tak zejména nové průmyslové zakázky, zejména ty zahraniční, které rostly jak v listopadu, tak v prosinci dvojciferným tempem.

Lukáš Kovanda: Průmyslníky bude strašit Trump a nedostatek pracovníků
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Nicméně pravdou je, že za celý rok průmysl zejména vinou svého letního propadu zaostal jak za očekáváním trhu, ačkoli pouze mírně, tak ze svým výsledkem z let 2014 a 2015. Hlouběji než ve zmíněných dvou letech se totiž v meziročním pohledu propadl sektor těžby a dobývání, ale citelně slabší růst vykázal loni také zpracovatelský průmysl. Tradičně se dařilo segmentu výroby automobilů, jenž loni vykázal třetí dvojciferný meziroční růst v řadě, tak i výrobě nábytku a produkci zvukových nosičů. Citelně naopak zpomalil v prvé řadě segment výroby oděvů.

Ze srovnání vývoje indexu nákupních manažerů v ČR a v Německu plyne, že zhruba od poloviny loňského roku vykazují optimističtější náladu a pozitivnější vyhlídky němečtí průmyslníci. Hodnoty indexu sestavovaného pro Německo se trvale pohybují nad hodnotami indexu sestavovaného pro ČR. Takový stav byl přitom předtím naposledy pozorován v prvním čtvrtletí roku 2013, kdy však ještě českou ekonomiku sužovala recese. Od té doby však právě až do poloviny roku 2016 dosahoval český PMI vyšších hodnot než německý.

V ČR chybí vhodná pracovní síla

V polovině loňského roku, zdá se, český průmysl narazil na své limity. Po svém přechodném propadu během loňských prázdnin už se totiž nevzmohl na to, aby německé hodnoty překonal. Jedním z důvodů je skutečnost, že v ČR chybí vhodná pracovní síla. Ve srovnání českého a německého PMI se tak zrcadlí právě i to, nač si tuzemští průmyslnicí stěžují už delší dobu – mohli by klidně vyrábět více, ale nejsou lidi. To se však může snadno změnit. Bohužel ne k lepšímu.

Náladu německých průmyslníků už nyní kazí nový americký prezident Donald Trump a jeho neskrývaná ambice snížit americký schodek ze zahraničního obchodu s Německem. To není dobrá zpráva pro německé průmyslníky. Vývoz do USA totiž představuje zhruba desetinu celkového německého exportu. Nejde o dobrou zprávu pochopitelně ani pro průmyslníky české, jelikož jsme na Německo silně navázáni a Trumpova obchodní válka s Berlínem se nás tedy bytostně dotýká. To bude vedle nedostatku pracovních sil klíčové téma tuzemského průmyslu v letošním roce.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.