Maják: Obáváme se, že Programové prohlášení vlády z února 2014 zůstane nenaplněno

05.06.2014 10:15

Prohlášení Občanského sdružení Maják k Programovému prohlášení vlády z února 2014

Maják: Obáváme se, že Programové prohlášení vlády z února 2014 zůstane nenaplněno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážení,

Programové prohlášení vlády 2014 hovoří mj. v bodě 3.11 o posílení dozoru nad činností exekutorů s cílem zabránit zneužívání exekucí a vymáhání dluhů, dále se vláda zavázala připravit a prosadit nový občanský soudní řád, jehož prostřednictvím docílí výrazného zrychlení soudních sporů při současném garantování práva na spravedlivý proces, novou právní úpravu trestního řízení zajišťující spravedlivé a rychlé projednání trestních věcí včetně účinnější možnosti zabavovat výnosy trestné činnosti. V neposlední řadě by měla být dle Programového prohlášení vlády posílena ochrana a zlepšení průběhu odškodňování obětí trestné činnosti.

Domnívali jsme se, že pro vládu, resp. koalici ČSSD, Ano 2011 a KDU-ČSL budou toto priority a na samém začátku se mohlo zdát, že tandem Válková – Marvanová bude určitou zárukou pro splnění těchto cílů. Místo toho se vyvolal umělý spor Válková versus Marvanová, který měl přispět pouze k tomu, aby nekompromisní Hana Marvanová opustila post 1. náměstkyně ministryně spravedlnosti, a to právě v okamžiku, kdy se pokusila učinit neodkladné změny ve vedení justice, které koneckonců dlouhodobě kritizuje i BIS, a které by obzvláště pro Vaší koalici mělo být mementem i pohnutkou k prosazování změn.

Jako klienti H-Systému jsme poznali velmi dobře neuvěřitelně dlouhé soudní procesy, které prospěly pouze pachatelům trestné činnosti, kteří navíc byli kromě jediného –Petra Smetky - amnestováni bývalým prezidentem republiky. Na oběti těchto pachatelů nikdo nemyslel, dodnes Policie nedohledala přes 2 mld. Kč, a téměř nikoho nezajímá, že oběti čekají už přes 17 let na alespoň částečné odškodnění.

Hana Marvanová se pro mnoho takových občanů stala téměř zárukou, že věci, které by se změnit měly ke spokojenosti všech občanů, se skutečně změní. K tomu, aby takové věci nastaly, nestačí vůle několika jedinců, ale podpora celé společnosti a především Vás, vládní koalice, která se k takovým změnám zavázala. Jak mají občané věřit v nějakou nápravu, když po třech měsících je z ministerstva spravedlnosti donucena k odchodu hlavní představitelka těchto změn.

Obáváme se, že Programové prohlášení vlády z února 2014 zůstane nejen v bodech 3.11 nenaplněno. Haně Marvanové tímto vyjadřujeme plnou podporu.

Prof. Dr. Miloslav Feistauer, DrSc., Dr.h.c.
Mgr. Jitka Drunecká
Ing. Tomáš Rozsypal
MUDr. Eva Kodešová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…