Marek Blažíček: Dneska bez sankce…

05.05.2016 18:30

Busking v Praze není úplně zakázán. Busking v Praze je prakticky zakázán. Jakže? Články plní stohy papíru. Tucty kytar by z toho plakalo. Éterem prolítávají mraky zpráv. A jak to teda vlastně je? Ono… Jak kdy, víte?

Marek Blažíček: Dneska bez sankce…
Foto: pixabay.com
Popisek: busking, ilustrační foto

Už z oficiální vyhlášky se většina buskerů (a nejen buskerů) staví na hlavu. Místa, která jsou nejasná, dvojznačná a stylisticky zaobaleně řečeno… Ehm… Zmatená…? Saxofon se například v jednu chvíli málem řadí mezi žesťové nástroje. Nicméně ve zkratce předpis o pouličním umění říká, že v Praze lze provozovat akustickou hudební produkci, to znamená bez přídavných zesilovacích nástrojů, bicích, či žesťových nástrojů.  Lze ji provádět pouze na vybraných místech a pouze ve vymezený čas. Raději vynechme přesuny z jednoho břehu řeky na druhý, ať se v tom neutopíme. Pro labužníky celé znění vyhlášky ZDE.

Busker rovnou skáče do Vltavy.
Ostatní lidé ani nedočítají.
Někdo to přeci jen zkusí…

Skupinka lidí z neziskové organizace Everyday Saturday slaví prvního máje na Petříně. Hraje se, vyrábí se kovové placky, kolemjdoucí se baví. Vše za dobrovolný příspěvek, který poputuje na dálkové studium handicapovaného. Náhodou kolem prochází primátorka hlavního města Prahy. Ano, ta, jejíž podpis pod vyhláškou stojí. S úsměvem si nechává vyrobit placku a kráčí dál. Bez problémů. Samozřejmě, proč by si zrovna ona měla špinit ruce s anonymní skupinkou pouličních uličníků a to ještě na Prvního máje. Ale kdo jiný by se ozval, když by bylo něco špatně…? On ale není důvod, všechno je v pořádku.

Všechno se zdá v pořádku, dokud…

„Co tady děláte…? Ne. To prostě nemůžete. Pokud se OKAMŽITĚ sbalíte, tak to dneska bude bez sankce. OKAMŽITĚ. Rozumíte? Nehodlám se s vámi dohadovat. Nevím, jestli tohle máte ze zahraničí nebo odkud... Já tu vyhlášku snad znám líp, než vy, ne? Vážně se chcete hádat?!?“

Záleží totiž na rozpoložení hlídky. Znáte to, snídaně zrovna nesedne, žena neposlechne a ještě aby si na těch ulicích dělali, co se jim zachce!

Protože on má tu moc. Nemoc moci.

Protože když někdo hraje na ulici, nenosí v kapse 30 000 Kč.

OKAMŽITĚ a bude to bez sankce!

Praha má žít hudbou 12. a 13. května. Pokud se strážníkům rozdají ešusy, mohlo by se to povést.

Kdo se chce aktivně účastnit akce přihláška ZDE

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…