Markéta Rohanová: Mateřská škola Buková prostě skončila – míří předškolní vzdělávání na Praze 3 do základních škol?

11.01.2016 8:16

Objekt bývalé MŠ Buková má být rozhodnutím Rady MČ Praha 3, které padlo v prvním lednovém týdnu 2016, zbourán. Z pohledu občana jde o nesmyslné plýtvání finančními prostředky, odborníci varují, že zamýšlená novostavba nesplní hygienické normy pro hlučnost.

Markéta Rohanová: Mateřská škola Buková prostě skončila – míří předškolní vzdělávání na Praze 3 do základních škol?
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Pokusím se celé dění zrekapitulovat.

Mateřská škola Buková byla rozhodnutím Zastupitelstva městské části Praha 3 zrušena. Praha 3 tím přišla o školku nenahraditelnou svojí polohou, vybavením, zaměřením na péči o děti s oslabenou imunitou, i skvělým kolektivem zaměstnankyň, které, pod vedením ředitelky Janety Benešové, zajišťovaly bezchybnou péči o děti včetně posilování imunity a zdravé, v případě potřeby i dietní, stravy. Paní ředitelka dokázala zajistit a zorganizovat řadu pravidelných i příležitostných akcí, které dětem přinášely nevšední zážitky i zkušenosti v oblasti národních tradic a sociálních vztahů. Do řady akcí byli zapojováni i rodiče.

A co teď?

Objekt MŠ Buková je nyní skladištěm MŠ a ZŠ Jarov, jehož ostraha je stejně nákladná jako provoz bývalé školky. Kde je tedy úspora? Děti z okolí, které školku navštěvovaly, musí dříve vstávat, protože jim cesta do nové školky trvá až čtyřikrát déle. Rodiče dětí s potravinovými alergiemi narážejí na neochotu zajistit dietní stravu ze strany MŠ. Skvělý kolektiv zaměstnankyň MŠ Buková byl, i přes příslib starostky a přání rodičů i zaměstnanců MŠ, rozprášen. Péči o děti s oslabenou imunitou mají v budoucnu zajišťovat všechny mateřské školy, které k tomu však nemají potřebné vybavení ani personál a jejich třídy jsou přeplněné. Takové děti jsou tedy v běžné MŠ nežádoucí.

A dál?

Záměr radnice zřídit v dané lokalitě čtyřtřídní jesle odporuje zdravému rozumu a není podložen žádným objektivním průzkumem. Myšlenka zrekonstruovat a rozšířit stávající budovu, provozovat zde MŠ s jeselským oddělením a zpřístupnit další MŠ na Praze 3 dětem mladším tří let je z nepochopitelných důvodů radnicí zamítána. I přes odpor veřejnosti a logické argumenty opozice plánuje vedení radnice zbytečnou, a finančně náročnější, demolici budovy s funkčním zázemím a vybudování kontejnerové stavby s parkovištěm, která zabere většinu zahrady, kde by si však měl hrát dvojnásobný počet dětí než dříve. Nabízí se otázka: Jaký je skutečný účel zamýšlené stavby? Na dotazy občanů vedení radnice nereaguje, zástupce veřejnosti dezinterpretuje a všemožně se snaží odradit je od dalšího jednání.

A co my, rodiče?

Chceme pro své děti dostatek plně vybavených, nepřeplněných školek se zahradou, nebo se spokojíme s prostory některých základních škol bez vhodného zázemí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.