Markéta Rohanová: Starostka Hujová nedodržuje jednací řád, ač tak striktně vyžaduje od ostatních

18.03.2015 15:10

Ráda bych komentovala včerejší jednání Zastupitelstva MČ Praha 3 z pohledu zainteresované veřejnosti.

Markéta Rohanová: Starostka Hujová nedodržuje jednací řád, ač tak striktně vyžaduje od ostatních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová

Jednání Zastupitelstva MČ Praha 3 jsem se zúčastnila spolu s dalšími zástupci rodičů dětí z MŠ Buková. Jak bylo předem známo, na programu jednání byla petice občanů Prahy 3 za zachování plného provozu MŠ Buková. Před začátkem jednání nás překvapilo, že zastupitelé k danému bodu neobdrželi žádný materiál, tedy znění petice jim nebylo předem známo.

Projednávání tohoto bodu programu zahájila úvodním slovem sama paní starostka Hujová přečtením stanoviska vedení radnice Prahy 3 ke zmíněné petici, ze dne 17.3.2015, dále dostali prostor rodiče a vystoupila i současná ředitelka MŠ Buková, paní Janeta Benešová. Následovala čtyři hodiny trvající rozprava zastupitelů, která se, bohužel, neobešla bez osobních útoků a impertinencí, na adresu zastupitelů i přítomných rodičů, ze strany paní starostky.

Je šokující, že paní starostka Hujová nedodržuje jednací řád, ač tak striktně vyžaduje od ostatních diskutujících. Jako občané, jejichž vystoupení na jednání zastupitelstva je jednacím řádem značně omezeno, jsme mohli jen přihlížet, jak se předsedající paní starostka Hujová ujala úvodního slova k bodu projednání výše zmíněné petice občanů Prahy 3, aniž by předala řízení jednání jinému členu Zastupitelstva, a sama vystoupila jako předkladatelka tohoto bodu programu, což je v rozporu s odstavcem č. 3 článku 6 Jednacího řádu Zastupitelstva městské části Praha 3. Není toto úmyslná manipulace?

Argumenty pro definitivní ukončení provozu MŠ Buková ke dni 30.6.2015, dle paní starostky se jedná o "transformaci", jež zazněly z úst paní starostky, jsou stále stejné:

1. špatný stav budovy MŠ,

2. finančně náročný provoz MŠ, v porovnání s jinými MŠ zřizovanými MČ Praha 3,

3. momentální dostatek míst v nově otevřené MŠ Jarov, kam mohou přejít děti i personál, který by, v případě prodloužení provozu MŠ Buková o další rok, chyběl.

4. finančně náročná rekonstrukce stávající budovy v porovnání s výrazně levnější výstavbou nového objektu.

Z pohledu veřejnosti jsou tyto argumenty zkreslené a nekompetentní:.

1. Jak zaznělo z úst ředitelky MŠ, rodičů i opozičních zastupitelů, stav budovy není tak špatný, že by školka nemohla fungovat další rok. To potvrzuje i odborná zpráva z místního šetření provedeného vedoucím odboru výstavby ÚMČ Praha 3. Paní starostka připustila, že z hlediska hygieny je školka v pořádku.

2. Jak zaznělo během jednání, vyšší finanční náročnost školky, v porovnání s jinými MŠ na Praze 3, je objektivně dána nejen malým počtem dětí, ale i nadstadardními službami, které MŠ poskytuje (pracovnice v sociálních službách, pravidelný provoz sauny). Pokud chce vedení radnice skutečně snížit náklady na provoz, proč trvá na finančně mnohem náročnějším provozování jeselského zařízení místo MŠ? Zdá se, že se radní v této věci příliš neorientují, nebo se orientovat nechtějí, neboť dnes existují, z hlediska nákladů městské části, výhodnější možnosti provozovat jesle v rámci mateřské školy, popřípadě přijímat děti mladší tří let do MŠ s dostatečným personálním zajištěním. Z hlediska obyvatel Jarova a okolí by toto řešení bylo velmi vítané, protože rodiče by mohli umístit v jednom zařízení mladší i starší sourozence.

3. Zamýšlený přesun 33 dětí z MŠ Buková do nově otevřené MŠ Jarov, popřípadě jiné MŠ, bude proveden na úkor jiných 33 dětí, které proto nebudou do MŠ přijaty. I kdyby přešly všechny děti společně, budou rozděleny do různých tříd. Nicméně MŠ Jarov nemá stejné provozní podmínky jako MŠ Buková, což je pro některé rodiče limitující a pádný důvod hledat místo v jiné školce. Tím pádem je pro ně nabídka vedení radnice zcela nezajímavá. Pokud by MŠ Buková zůstala v provozu nejméně ještě jeden rok, děti by pak byly umístěny dle dostupných volných míst ve školkách, což vlastně vyjde na stejno. Proč vedení radnice odmítá připustit, že by jakákoliv přestavba MŠ mohla proběhnout v době letních prázdnin? V takovém případě by stěhování dětí a personálu nebylo nutné. Proč by, vlastně, mělo dojít k přesunu personálu, pokud by nové zařízení mělo být určeno dětem předškolního věku? Proč se vedení radnice neinspiruje přestavbou MŠ Meziškolská, Praha 6 (viz http://www.praha6.cz/aktuality/video-otevreli-jsme-nejvetsi-modulovou-skolku-v-praze-2013-11-05.html), kde byla vůle postupovat ve prospěch dětí?

4. Náklady na rekonstrukci a rozšíření objektu MŠ Buková byly, dle pět let staré studie, odhadnuty na cca 40 milionů korun (vedení radnice uvádí 60 milionů). Tato částka je z pohledu veřejnosti nesmyslná a i radnice takovou rekonstrukci zamítla. Dle vyjádření vedení radnice má být zamýšlená výstavba kontejnerového objektu na pozemku MŠ Buková výrazně levnější. Je fakt, že výstavba čtyřtřídního, tedy srovnatelného, objektu na místě staré budovy v Meziškolské stál Městskou část Praha 6 35 milionů. Kde je ten výrazný rozdíl?

Jako občanku Prahy 3 mne zajímá, proč radnice tak urputně trvá na zavření MŠ Buková ke 30.6.2015, když diskuse o budoucí přestavbě stále probíhá pouze na úrovni záměru? Jiný důvod, než možnost přemístění všech dětí do MŠ Jarov, uveden nebyl. Proč radnice není nakloněna řešení, které by bylo pro rodiče přijatelné, tedy zachování provozu školky až do zamýšlené přestavby, a neuvažuje o finančně výhodnějším zařízení pro předškolní děti mladší i starší tří let, což by mohlo problém přemístění dětí a personálu eliminovat?

Bude objekt po 30. červnu ponechán bezdomovcům? Nebo bude 1. července zbourán? Co se stane s mobiliářem MŠ? Jaký je skutečný záměr celé této akce vedení radnice?

Ze včerejšího jednání Zastupitelstva MČ Praha 3 jsem si odnesla velmi silnou a nepříjemnou zkušenost, že zdejší vládní koalice činí svá politická rozhodnutí bez ohledu na to, jaký dopad budou mít tato rozhodnutí na životy občanů, jejich voličů. Rozhodně nejsem přesvědčena, i přes opakované ujištění paní starostkou Hujovou, že vedení radnice jde o blaho našich dětí.

Markéta Rohanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…