Markéta a Pavel Rohanovi: Mimořádné zasedání Zastupitelstva MČ Prahy 3 jasně ukázalo nezájem o názor občanů

27.05.2015 8:50

Zastupitelstvo MČ Praha 3 odmítlo vyslechnout veřejnost ve věci MŠ Buková

Markéta a Pavel Rohanovi: Mimořádné zasedání Zastupitelstva MČ Prahy 3 jasně ukázalo nezájem o názor občanů
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Mimořádné zasedání Zastupitelstva MČ Prahy 3, které proběhlo 22.5.2015, jasně ukázalo nezájem radnice o názor občanů. 18 zastupitelů se alibisticky zdrželo hlasování o programu jednání ZMČ, čímž zamezili přítomným občanům vyjádřit se k bodům programu, jenž se týkal MŠ Buková. Z toho jasně vyplývá neochota koaličních zastupitelů jednat ve prospěch občanů. Výstavba jeslí na pozemku MŠ Buková se potom zdá být pouze záminkou pro vybudování jiného multifunkčního zařízení.

Rádi bychom znovu uvedly své postřehy, které jsou v rozporu s tvrzením radnice:

1. MŠ Buková je ve spádové oblasti Jarova nenahraditelná.

2. Školka poskytuje, v rámci platné legislativy, zvýšenou péči dětem s různými typy alergií. Jiné MŠ nemohou tuto péči zajistit, neboť ta nespočívá pouze v nákupu potřebných přístrojů, ale vyžaduje především personál, který je bude obsluhovat a v případě zhoršení zdravotního stavu dětí poskytne pomoc, což nelze činit na úkor péče o ostatní děti. MŠ Buková takový personál zaměstnává. Vlastní kuchyně školky umožňuje přípravu jídel s ohledem na dietní požadavky dětí.

3. Zvýšené provozní náklady MŠ Buková jsou dány nejen malým počtem dětí (48), ale i zastaralou infrastrukturou objektu, přítomností personálu zajišťujícího zvýšenou péči o zdravotně znevýhodněné děti a pravidelným saunováním dětí, které je součástí vzdělávacího programu této MŠ.

4. V MŠ Buková se nevyskytuje plíseň a budova není v havarijním stavu. Stav budovy odpovídá přístupu radnice, která od roku 2008 do tohoto objektu neinvestovala. Nejnutnější opravy jsou zajišťovány z provozních prostředků MŠ. Podle aktuálního posudku Odboru výstavby MČ Praha 3 je školka v provozuschopném stavu.

Následující skutečnosti považujeme za skandální porušení celého procesu rozhodování a schvalování:

1. Starostka vyzvala rodiče dětí navštěvujících  školku dopisem ze dne 20.2.2015 k přehlášení dětí do jiných mateřských škol.Rodiče tak učinili z obavy z neumístění dětí do mateřské školky v příštím školním roce i přes to, že dopis starostky nebyl podpořen žádným rozhodnutím zastupitelů MČ Praha 3. Z rozhodnutí radnice též nebyl proveden zápis do MŠ Buková.

2. Ve schváleném rozpočtu pro rok 2015 se nepočítá s náklady na provoz MŠ Buková ve druhé polovině tohoto roku, a to v rozporu se skutečností, že o ukončení provozu MŠ Buková nebylo dosud rozhodnuto. Tato situace přináší nejistotu zaměstnancům MŠ v pracovně-právní oblasti.

Rádi bychom též upozornili na následující fakta:

1. Studie přízemní modulové stavby, předložená Výboru pro územní rozvoj, nesplňuje požadavky zadání ve smyslu ekonomické a dispoziční výhodnosti v porovnání s rekonstrukcí a rozšířením 2. nadzemního podlaží stávajícího objektu. Dojde k zastavění výrazné části školní zahrady.

2. Rodiče nechali zpracovat nezávislou finanční studii na rekonstrukci a rozšíření stávajícího objektu, která ukazuje, že modulové řešení není finančně výhodnější a náklady by mohly být nejméně o třetinu nižší, než uvádí původní studie na rekonstrukci a rozšíření školky z roku 2010.

3. Patrové řešení není v rozporu se schopnostmi a stupněm psychomotorického rozvoje dětí mladších tří let.

4. Rekonstrukcí stávajícího objektu lze též předejít nutné výstavbě 17 parkovacích stání na pozemku MŠ, přímo pod okny sousedního domu.

5. Umístění jeselského zařízení na okraji Prahy 3 je v rozporu s potřebami obyvatel ze vzdálenějších oblastí této městské části. Vstřícnějším, a ekonomicky výhodnějším, krokem radnice se jeví zřízení jeselských oddělení při vytipovaných MŠ po celém území Prahy 3, z nichž jedno bude otevřeno při zrekonstruované MŠ Buková.

Celý projekt přestavby MŠ Buková se nachází ve stadiu záměru a studií. S ohledem na časovou náročnost procesu schvalování a přípravy projektu je vhodné zajistit provoz školky v příštím školním roce. Místo toho radnice zahájila výstavbu dalších dvou tříd mateřské školy v nevyhovujících prostorách ZŠ a MŠ Jaroslava Seiferta v ulici Vlkova.

Markéta a Pavel Rohanovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…