Martin Konvička: Mé letmé setkání se Stříbrným slavíkem

29.11.2015 15:50

Znám píseň Mešita. Mohla by být "hymnou" mnoha mých spojenců, ale není jí, protože Tomášovi Ortelovi nejsou s to odpustit, že kdysi složil "Hymnu DSSS". Přesto má mou gratulaci - za odvahu, upřímnost, políček vůči establišmentu.

Martin Konvička: Mé letmé setkání se Stříbrným slavíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Včerejší vyhlášení Slavíků mi oživilo jednu epizodku z dubna tohoto roku. Bylo to před demonstrací IvČRN v Teplicích a já v sobě choval sen - takový skoro Martin Luther Kingovský - že by na pódiu vystoupil Ortel s Mešitou a spolu s ním (i vzhledem ke složení tamních obyvatel) nějaký romský muzikant. Tedy spolu - před ním nebo po něm, nemuseli by hrát společně.

Stříbrný slavík souhlasil, že zahraje, ale kladl si podmínku, že tam spolu s ním žádný Rom či Cikán nevystoupí. Rozjednanému romskému rapperovi naopak Ortel nevadil. Nakonec jsme se tedy nedomluvili a demonstrace byla bez Cikánů i bez Ortela. (Dlužno dodat, že tomu přispěly i obavy spolupořadatelů, že "pokud tam budou Romáci, tak se to nakonec serve", obavy podle mě neopodstatněné, ale neměl jsem energii jít hlavou proti zdi).

Osobně mě to mrzelo, a pořád mrzí. Strašně moc bych si totiž přál, aby autor písně Mešita svůj postoj k romským spoluobčanům přehodnotil. Protože ta píseň není o barvě kůže - je o ohrožení, které se týká úplně všech, "bílých" i "hnědých". O ohrožení, kterému budeme mnohem snáz čelit  společně. Nemusíme se rovnou milovat - to není povinné - ale měli bychom odhodit zbytečné animozity, z nichž může těžit jedině protivník, a naopak hledat způsoby, jak si být navzájem prospěšní.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla