Martin Konvička: Otevřený dopis k soudnosti zpravodajství České televize

12.06.2015 14:20

Sepsáno v reakci na včerejší zpravodajské pokrytí jednoho z největších vzdedmutí občanské aktivity posledních měsíců, ne-li posledních let.

Martin Konvička: Otevřený dopis k soudnosti zpravodajství České televize
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme v pořadu Hyde park

Vážení členové Rady české televize.

Dne 10. 6. v dopoledních hodinách jsme Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR předali archy „Petice proti povinným imigračním kvótám“, nesoucí podpisy 46 286 občanů této země.

Přestože pracovníci České televize navštívili tiskovou konferenci pořádanou při příležitosti předání petičních archů, ve vysílání ČT se o petici objevila jediná krátká zmínka, a to v poledním vysílání kanálu ČT24, tedy zcela mimo hlavní vysílací časy.

Jsme z přístupu veřejnoprávní televize zklamáni. Petice s více než 46 tisíci podpisy sebranými během pouhých tří týdnů, bez rozsáhlejší mediální propagace a bez finančních dotací pro organizátory, je přece neklamnou známkou, že otázka imigrantských kvót naše spoluobčany pálí. Nadšení, s nímž se sběr podpisů setkal i úsilí, které do úspěchu petice vložily stovky bezejmenných aktivistů, ukázalo sílu občanské společnosti, fungující bez reglementování shora, bez dotačních injekcí a bez otcovského dozoru úřadů – tedy té občanské společnosti, o níž tak často psával první polistopadový president Václav Havel. Faktická ignorance dění kolem petice ze strany ČT pak je, nemůžeme si pomoci, výrazem přezíravosti televizních redaktorů vůči jednomu z nejmohutnějších vzepětí občanské aktivity v posledních letech. Vězte, že stejné zklamání, jaké pociťujeme, pociťují i desítky tisíc petentů – televizních koncesionářů, občanů naší republiky, voličů.


Vážení členové rady České televize.


Podle sdělení předsedkyně Petičního výboru Poslanecké sněmovny bude naše petice projednávána dne 23. 6. (úterý) v 16:45 hodin. Přímo na jednání přineseme další podepsané petiční archy. Již nyní víme, že podpisů budou další desítky tisíc. Ocenili bychom, kdyby o projednávání Petice veřejnoprávní Česká televize informovala podstatně důkladněji, a tím ukázala, že její postoj k názorům občanů této země není tak přezíravý, jak by napovídal obsah včerejšího zpravodajství.

Prosíme, učiňte vše, co je ve Vašich silách, k nápravě pošramocené reputace největšího veřejnoprávního média v zemi.


S pozdravem členové Petičního výboru, 

ing. Jiří Barták, Doc. Mgr. Martin Konvička, Ph.D., Mgr. Jana Volfová


na vědomí:

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

JUDr. Zuzka Bebarová-Rujbrová, předsedkyně Petičního výboru Poslanecké sněmovny PČR

Daniel Herman, ministr kultury ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.