Martin Marek: ČT uvedla v hlavních zprávách nepravdivé informace o odvodech OSVČ

07.04.2012 17:20

Po odborářském honu na OSVČ se připojuje i " nezávislá " Česká televize.

Martin Marek: ČT uvedla v hlavních zprávách nepravdivé informace o odvodech OSVČ
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

4.4.2012 ve hlavních zpravodajských novinách " Události " uvedla ČT zavádějící a nepravdivé informace o odvodech OSVČ. V uvedeném tématu se zabývali švarcsystémem. Na tom ještě nebylo nic problematického. Ale jako podpůrný argument rozdílu odvodů mezi zaměstnanci a OSVČ uvedli nepravdivé informace.

Zmiňují se, že švarcsystém se používá napříč profesemi. Od uklízeček, přes obsluhy lyžařských areálů po advokáty. Dále uvedli, že příčinou zaměstnávání metodou švarcsystému jsou rozdílné odvody na pojistném sociálním a zdravotním a na daních u OSVČ a zaměstnanců. Jako příklad uvedli, že OSVČ odvede ze 100.000,- Kč jen 15.000 ,- Kč, zatímco stát v druhém případě za zaměstance i s náklady zaměstnavatele dostane 65.000,- Kč. Nějak zapomněli uvést, zda se baví o měsíčním příjmu, nebo o ročním výdělku. Ovšem kalkulovat že jde o měsíční příjem by jen problematiku ještě více vyzmatkovali. Z logiky jde tedy o roční příjem.

OSVČ odvede z výdělku 100.000,- Kč skoro 42.000,- Kč na pojistném zdravotním a sociálním, nikoli uvedených 15.000,- Kč.

Navíc výpočet odvodů za zaměstnance nevypočítávají ze 100.000,- Kč, ale zmatečně přičítají další náklady na zaměstnance k těm 100.000,- Kč, kterými je zatížen zaměstnavatel. V tomhle zmatečném postupu zapomínají na náklady zaměstnavatelů na dovolenou zaměstnance. Takže porovnávají dva různé balíky dvou různých metod.

Ta reportáž je svým obsahem nekvalitní. Psát do ČT nebudu. Už jednou mi za kritiku jejich postupů zamezili přístup do diskusních fór. Nestojí mi za námahu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.