Martin Schulz: U soudu je Rath

09.08.2013 21:22

Jen máloco dokáže ve sledovanosti trumfnout smutné příběhy Džambulky či nějaký nový obmysl prezidenta Zemana. Soudní přelíčení s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem to bez námahy dokáže. A to přesto, že se veřejnost nic nového nedozvídá. Souzený vysoký politik je atrakcí i bez „perry-masonovských“ zvratů v soudní síni.

Martin Schulz: U soudu je Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Základní nastavení obžalovaného Davida Ratha je to, že on je nevinen a celý proces je konstruktem, asi na něčí politickou objednávku. Na toto téma si obžalovaný Rath naplánoval třídenní proslov, inspirován pravděpodobně bájnou obhajobou Georgi Dimitrova, který se v roce 1933 slavně ubránil nařčení z podpálení německého Říšského sněmu.  

Davida Ratha opustil dech a síly druhý den po nějakých šesti hodinách povídání o zmanipulovaných důkazech a komplotech proti jeho osobě. Většinou se zabýval tím, že podle svého tak nějak „rozkrýval“ podle něj podivné postupy policie i státního zástupce. Uvedl též posudky, které by měly hovořit v jeho prospěch v tom smyslu, že jeho nyní souzené jednání nepřineslo Středočeskému kraji žádnou škodu. Jeho výpověď je možná trochu zklamání, protože jistě alespoň část veřejnosti očekávala nějaký mužnější přístup, v jehož rámci by obžalovaný Rath představil světu mechanismy, jimiž se na úrovni hejtmanů manipulují veřejné zakázky.  

Na druhou stranu se nejspíš od člověka, který se na „svobodě“ machisticky chlubil tím, jak zvládá v Čechách poměrně neobvyklý veřejný život s více ženami, nedá očekávat, že by měnil vítěznou strategii, jíž bude asi „zapírat, zapírat, zapírat, a když tě chytí při lži, opět zapírat“…  

Když panu Rathovi došly síly, přišla na řadu výpověď paní Salačové, která výměnou za přislíbený menší trest ochotně objasnila, jak k podvodům kolem zmanipulovaných zakázek docházelo. Podle státního zástupce Jiráta vystačí objasnění situace podané paní Salačovou na slušně a pevně podloženou žalobu. V pátek se obhájci spoluobžalovaných snažili přichytit paní Salačovou při lži, což v procesu, který je lžemi všeho druhu prošpikovaný skrz naskrz jakási třešnička nahoře na dortu.  

Dobová čeština byla zatím v průběhu procesu obohacena o několik nových významů. V tajnosnubné mluvě spiklenců byly jako „králíci“ označovány provize. Milión korun dostal kódové označení „krabice“, takže „patnáct krabic králíků“ znamenalo rozhodně jinou a možná i větší pochoutku, než by si našinec pomyslel. Je to v tom dávka ironie, že pan Rath byl nakonec přichycen se skutečnou krabicí, v níž mělo být údajně víno, ale v níž bylo objeveno sedm „králíků“.

komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…